Så får du ner laddtiderna på din websida

Användarvänlighet är ett ord som används i stor omfattning när det gäller upplevelser av olika webbsidor. Det handlar om att man ska se till att bygga sidor där upplevelsen är det centrala, där man ska känna sig nöjd över kvalitén och navigationen och en webbsidas laddtid är bland de viktigare komponenterna. Ska dina användare kunna få en så bra upplevelse som möjligt av din sajt så behöver laddtiden vara så kort som möjligt och i den här artikeln får en del konkreta tips om hur du förbättrar din sida!
Välj rätt hosting
Det första steget som du måste ta när du ska dra igång din webbsida är att välja en hosting som kan leverera på ett bra och tryggt sätt. Om man har en professionell hosting så betyder det att övriga arbetet kommer att underlättas betydligt. Utöver de webhotell jag gillar i länken ovan, har jag även testat Webbdo webhotell på sistone, där jag tycker den personliga servicen utmärker sig.
Cacha
Att använda sig av caching är även det ett bra sätt för dig att ge ett mervärde till dina användare. Det betyder alltså att stora delar av innehållet på din sida sparas i webbläsarens cache, vilket alltså betyder att sidans innehåll kommer att laddas betydlig snabbare eftersom mycket redan innan finns tillgängligt i webbläsaren.
CDN
CDN (Content Delivery Network) är ett nätverk av olika servrar på olika platser som kommer att göra upplevelsen än bättre för användarna. Det handlar om att innehållet på sidan levereras på ett mer effektivt sätt och det gör i sin tur att sidan laddar betydligt snabbare. Anledningen till att man väljer att ha många olika servrar på olika ställen beror på att besökarna rent fysiskt befinner sig på olika ställen i världen. Det i sin tur innebär att den server som befinner sig närmast användaren är den som kommer att svara snabbast och då säkerställa att upplevelsen av webbsidan är lika bra på alla platser de platser som man har pekat ut.
Hur väljer man då en tillräckligt bra hosting för sin webbsida? Det finns lite olika alternativ att välja på och den första avgörande faktorn är om man vill använda sig av en billig (eller till och med gratis) leverantör eller om man tycker att det är värt att betala för att hålla sin webbsida uppe så mycket som möjligt.
En bra tumregel här är att ”det som är billigt blir dyrt, det som är dyrt blir billigt”. För några extra tior i månaden kan du få hosting som ger din sajt bra upptid, snabba laddtider, bra utrymme och support när du behöver den.