När man köper en ny dator så medföljer ofrånkomligen en mängd olika program. Vissa av dem användbara, andra mest i vägen. Vilka program som medföljer beror på vilket märke det handlar om, och dessutom är det ju så att vi alla har lite olika behov. Ett program som medföljer datorköpet kommer älskas av vissa, medan andra mest tycker att det är skräp. Det gör att det kan vara lite svårt att säga exakt hur bra den standardmjukvara som medföljer verkligen är. En barnanpassad desktop, till exempel, kan passa perfekt om datorn används mycket av barnen i huset. Vuxna användare kommer däremot sannolikt att tycka att det är värdelöst, och avinstallera den direkt.
Förinstallerad mjukvara finns där av ekonomiska skäl. Dels är det så att vissa mjukvaruföretag helt enkelt betalar datortillverkare för att de ska inkludera deras program, och dels är det så att det även kan vara en besparing för konsumenten att köpa dator och mjukvara i kombination.
Källa till denna artiklen är Datorer.nu
Prestanda
Men det finns flera viktiga saker att tänka på. För det första kan en stor mängd förinstallerad mjukvara som du inte har någon användning för innebära att datorns prestanda påverkas negativt. Program som du inte har någon som helst användning för bör därför avinstalleras. Det är då viktigt att du vet vad det är som programmet gör; det är inte helt ovanligt att mindre kunniga användare avinstallerar program som är nödvändiga för att datorn ska fungera bra, bara för att de inte vet vad det är för något.
Det finns alternativ
För det andra så kan det ofta finnas alternativ till de förinstallerade programmen, som är bättre. Dessa behöver också inte kosta någonting. Det gäller inte minst olika antivirusprogram. Det är dock inte så att det alltid finns bättre alternativ till de förinstallerade programmen, men om man inte är helt nöjd med hur ett förinstallerat program fungerar, så finns med största säkerhet ett alternativ, som passar en mycket bättre.
Sammanfattningsvis så kan man säga att man ska använda sig av den förinstallerade mjukvara man gillar, avinstallera den man vet att man inte behöver, och leta efter alternativ till det man ogillar. Man ska heller inte låta den förinstallerade mjukvaran styra valet av dator, utan man bör försöka hitta det som har bäst prestanda till bäst pris, exempelvis med hjälp av datorer.nu. Bra mjukvara som är gratis eller väldigt billig hittar man lätt på nätet.