iPhone 5 bluff kampanj!

Lanseringen av iPhone 5 börjar närma sig enligt ihärdiga rykten och förutsägelser av ”Apple-experter”. Precis som med tidigare uppgraderingar av iPhone föregås lanseringen av tonvis av rykten rörande nya funktioner, lanseringsdatum, utseende och tester. Cyberkriminella ser sin chans att fånga in Apple-tokiga Internetanvändare som är på jakt efter ny information om den förväntade iPhone 4 uppföljaren. En ny bluff kampanj rörande iPhone 5 sveper över Internet med e-post.
iPhone 5 bluff kampanj! - Mjukvara.se
Kampanjen grundar sig i att efterfrågan och intresset för den nya iPhone modellen är stort och består av ett e-post med ämnesraden ”You have been selected to receive and iPhone 5”. E-postet innehåller sedan en kampanj bild föreställandes en iPhone dold av en slöja, samt en text som förklarar att du kan testa en iPhone 5 samt behålla den.
Om man klickar på länken i e-postet leds man vidare till en webbplats som kräver att man svarar på några frågor rörande iPhone användning. Något som ska visa att man är kvalificerad som testperson enligt webbplatsen. När man väl har gjort det ska man fylla i namn, adress, e-postadress samt hem-och mobiltelefonnummer. Därefter ska man fylla i ytterligare en undersökning för att kunna anmäla sig som testperson.
[ad#Google Blogg]
Det är ganska uppenbart att det här är en bluff kampanj och att det inte finns någon iPhone 5 att testa när man väl har anmält sig. Det första som avslöjar e-postet är stavfelet i ämnesraden, något som en legitim kampanj inte hade haft. De båda undersökningarna är andra varningssignaler som säger att det här är något som inte stämmer med den här kampanjen. Kampanjen i sig är utformad för att upphovsmännen ska tjäna pengar på att användare genomför deras undersökningar samt att de samlar in information för framtida kampanjer.
Källa 1