Hur många är det som bloggar i sverige?

Hur många är det som bloggar i sverige? - Mjukvara.seFör 6-7 år sedan var bloggandet i princip noll i Sverige. Några få, redan då hängivna bloggare. Nu är det annorlunda. Blogga och sociala medier är hett. Något man ser reportage om i media varje dag nästan. Så hur många bloggar egentligen.  Enligt Wii.se, ett svenskt forskningsinstitut, finansierat av bla Stiftelsen för Internetinfrastruktur, så bloggar ca 5% av sveriges befolkning. Det skulle betyda ca 460000 bloggar. Den totala andelen som bloggar eller bloggat är högre. Siffran anger bara de som bloggar nu. Bloggande verkar vara något man gör i delar av livet, inte hela livet.
Bildkälla
Fler läser bloggar, ca 35% läser bloggar.Merparten av de som bloggar är kvinnor, framförallt unga kvinnor. I åldersgruppen 16-25, kvinnor, har ca 40% bloggat eller bloggar nu. Det motsvarar nästan halva bloggpopulationen.
Källa
Nu skall man inte överdriva värdet av en blogg men tillsammans är de en kraft att räkna med vilket vi också sett i FRA debatten. Ett tillräckligt stort ämne som engagerar, då händer det saker. Det som sällan nämns är den stora unga kvinliga majoriteten. Man avfärdar dem bara som modebloggerskor. Detta skall nog ses som ett utslag av hur lite makt denna grupp har i vårt samhälle. De är unga, har inte hunnit få så mycket utbildning eller erfarenhet. Inte heller pengar. De är oftast inte så politiskt intresserade. Men deras bloggintresse kommer följa dem i livet men ämnet kommer variera. Dessa unga kvinnor kommer göra karriär och få mer inflytande. Många av dem kommer fortsätta blogga på olika sätt. Om det nu skulle saknas något på jämlikhetsområdet så kommer det nog ändras de kommande 10-15 åren. Dessa kvinnor kommer få mer makt och mer att säga till om. Orättvisor kommer ventileras i det öppna och tillsammans kommer man bli en kraft att räkna med. En politiskt kraft man inte kan ignorera.
Framtiden för bloggandet ser ljus ut.
Andra relevanta artiklar
Börja blogga
De flesta tror att bloggkärlek är möjlig
Gillade du denna artikeln kan du prenumera på Mjukvara.se genom att klicka här eller följa mig via Twitter här