En cyberskurks vardag!

Jag tror vi alla har sinnesbilden av en cyberskurk, sittandes i en källare, omgiven av datorer, skärmar och kablar. Svarta ringar under ögonen av stress och stora mängder tommar cola burkar. Kanske är det Hollywood som målat upp denna bilden i vårt inre. Längre från verkligheten kan man nog inte komma. I själva verket är cyberskurkarnas verksamhet som ett vanligt internet företag. Man har receptionst, gratis cola, HR avdelning, chefer och marknadsavdelningar.
I helgens PCPro finns det en artikel som beskriver ett företag ett företag från Ukraina som heter Innovative Marketing Ukraine. Bolaget var en av pionjärerna till producten ”Scareware”. Alltså programvaror som utger sig för att vara antivirusprogram men som i själva verket tar över din dator och tvingar dig betala för ”licensen” och ”scannar” sedan datorn och tar bort viruset. Dock finns det inget virus utan det är programmet som är viruset. McAfee uppskattar att Innovative Marketing Ukraine omsatte 180 MUSD under 2008 på att sälja dessa falska antivirusprogram.
Artikeln visar att Innovative Marketing Ukraine fungerade mycket likt ett vanligt företag. Man skapade produkter där man sedan  hittade distributörer(affiliates) som kunde distribuera dessa falska antivirus. För att kunna ta betalt använda man banker för att på olika sätt få inlösenavtal till kreditkort. Antagligen pågick verksamheten helt öppet och i samklang med lagarna i Ukraina. Man satte troligen mat på bordet för flera hundra personer. Ett tydligt tecken på detta är att om ni går till LinkedIn och gör en sökning, så hittar ni massor med folk som jobbar eller jobbat på Innovating Marketing Ukraine. Kanske är det tom så att i Ukraina räknas det som en merit att ha jobbat där. Såhär beskrivs företaget i de legala dokument som lämnats in i domstolar

According to court documents, former employees and investigators, a receptionist greeted visitors at the door of the company, known as Innovative Marketing Ukraine. Communications cables lay jumbled on the floor and a small coffee maker sat on the desk of one worker.

Detta visar vilken industri hacking har blivit. Från början handlade det om ära, idag är det big business som dessutom korrumperar samhället där man sätter upp verksamheten. Det handlar helt enkelt om för mycket pengar.
Andra relevanta artiklar
Hjälp att ta bort virus
Falska antivirusprogram
Om du gillar denna blogposten så följ Mjukvara.se med hjälp av RSS . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här