Varför gör inga svenskar Open Source? - Mjukvara.seJag gillar Open Source. Det är min övertygelse att kraften i Open Source rörelsen ännu inte kommit igång.  Open Source är fortfarande bara en krusning på ytan. Kraften i denna rörelsen är så stor att den kommer rita om kartan i den globala IT-industrin på sikt.  Ett litet men tydligt exempel är denna blogg. Den är byggd i wordpress. Ett gratis CMS!
Under min karriär har jag anställt en del tekniker. Jag har alltid spanat efter någon som valt att delta i det globala Open Source comunityt men aldrig hittat någon. Min filosofi har var att om de skapat open source lösningar så skall de få komma på intervju direkt. Anledningen till denna filosofi är att om man gjort ett open source projekt ,så måste teknikern ha alla färdigheter och attityder som krävs på ett jobb. Det har för mig varit ett kvalitetstecken.
För att göra bra Open Source lösningar måste man nämligen ha förmågan att praktiskt lösa ett problem med hjälp av dina programeringsfärdigheter. Du måste dessutom ha den kommunikativa förmågan att jobba med andra i denna lösning. Det är nämligen min uppfattning att man sällan bygger saker själv. Om inte annat så släpper andra tekniker nya versioner av den lösningen man byggt. Det kräver kommunikation. Personen ifråga har också uppvisat en altruistisk ådra vilket är en attraktiv mänsklig egenskap.
Varför gör inga svenskar Open Source? - Mjukvara.seJag har aldrig hittat någon. Å andra sidan är det kanske så att de som väljer att skapa open source, generellt inte är så sugna på ett IT-karriärs jobb. Därför har jag missat dem. Oavsett anledning, har detta varit tråkigt. Jag har verkligen önskat att springa på en open source snubbe. Så häromdagen hände det. Jag fick kontakt med Jack via Mjukvara.se. Då hade jag äntligen möjligheten att ställa lite frågor till Jack kring Open Source människor. Med Jacks tillåtelse publicerar jag dem här:
CR: Det är inte ofta man möter svenskar som gör sådant. Fråga mig inte varför. Jag har intervjuat många tekniker för olika jobb där jag varit projektledare och jag frågar alltid om de gjort open source. De har alla fram till idag svarat nekande. Inte heller har jag hittat ett CV där de beskriver open source som de gjort.
CR:Hur många känner du i Sverige som jobbar med Open Source?
Jack: Det är inte alls många svenskar som sysslar med open-source.Vilket är väldigt synd. Man har sällan någon i sin närhet att samarbeta med. De personer jag samarbetat med på open-source projekt
har varit från Kanada och Holland. Och det är precis som du säger, open-source rörselsen är det viktigaste vi sett på länge.
CR: Varför tror du att det är så?
Jack:Tror tyvärr att en stor orsak är skolan. Kommer själv ihåg när jag gick i gymnasiet och läste Elektronik/IT. Alla kurser var baserade på propitär mjukvara (Microsoft produkter). När vi läste nätverksdelen var det Windows 2000 som gällde. När vi läste programmering (C++) var det Microsoft Visual C++ vi använde oss av. För att inte tala om datakörkortet. Det heter ju Datakörkort, vilket man kan tro ska leda till större kunskap om datorer, internet och säkerhet. Men ALLT som ingår i datakörkortet är baserat på Microsoft produkter, till största delen MS Office paketet. Med andra ord så skolas man till slutna system.
Liknande scenario möter vi även efter skolan. Alla ska ju numera vara certifierade på olika Microsoft tekniker för att ha en chans att göra karriär inom IT branchen. Och jag tror du har en poäng i det du säger, de som sysslar med open-sourcce är inte alltid sugna på en IT karriär. Och även om dom nu är det, så blir dom nog ganska lätt bortskrämda av just dessa certifieringar. Sen är nog hela open-source rörelsen bara i sin början än så länge, jag tror vi kommer få se mer av det i framtiden även i Sverige
CR: Hur kan det komma sig att du pysslar med Open Source?
Jack: Tror nog att det bara blev så när jag började med det. Mitt allra första projekt var en liten trojan, inte alls komplicerad eller så. Och inget som kan spridas eller något sådant, så helt ofarlig. Det var bara en proof-of-concept för att visa polarna (gick i gymnasiet då) att inte ens UNIX system är säkra och kan hackas väldigt enkelt om inte användaren tänker sig för. Det var ett litet enkelt program som uppträdde som en enkel miniräknare, men om man körde programmet som root (admin) så skapades ett nytt konto med root privilgier på systemet. Jag släppte då källkoden till denna lilla trojan på skolan så alla kunde lära sig att inte köra okända program som root. Senare släppte jag den på internet. När jag sedan blivit lite äldre och börjat jobba och skaffat mig bredband (och satt upp min första server på nätet) så upptäckte jag alla ntrångsförsök som kom titt som tätt via SSH. Jag började då söka efter en lösning på detta irriterande problem men det enda jag hittade var massvis med andra personer med samma problem som mig. Så jag började då skriva på mitt program, ssh_block. När jag upptäckte att det faktiskt fungerade och hade testat det ett tag så  släppte jag källkoden i en news grupp för SSH säkerhet (hade ingen hemsida för projekten då). Tyckte att det var ju faktiskt skoj att kunna hjälpa andra i samma situation som mig. Kort därefter skapade jag bluedogsecurity hemsidan och lade här upp de script och program jag hade skapat då. Genst fick jag respons på ssh_block, folk som skickade förbättringar till programmet. Och på den vägen så växte programmet till vad det är idag. Visserligen inget jätte stort, men numera fungerar det på både Linux, FreeBSD, OpenBSD, Solaris samt MacOS X. Efter det har jag gjort en del program till. Det roligaste jag gjort är ändå ssh_block, tack vare responsen från både folk som använder det och folk som har hjälpt till att göra det bättre och säkrare. Det var nog här jag fick blodad tand för open-source. Tyckte det var helt underbart att skapa nånting, som sedan nån annan bygger vidare på, som jag sedan släpper nya versioner på, som sedan nån annan i sin tur bygger vidare på osv osv i all oändlighet. Nästan som en levande organism som växter och växer.