Malware-En stadig tillväxtmarknad

Cyberkriminalitet är en av de snabbast växande branscherna på internet idag och det beror på att det är en bransch som är väldigt lönsam och affärskonceptet skalar upp i storlek väldigt väl. En bild som beskriver detta väl är en bild från McAfees internethot rapport för andra kvartalet i år. Bilden beskriver antalet Malware som deras antivirusdatabas har stöd för. Första halvåret av 2010 är all time high för produktion av Malware.
Malware-En stadig tillväxtmarknad - Mjukvara.seMan kan också omsätta detta till dagliga siffror, varje dag hittar McAfee ca 55000 nya kodsnuttar av Malware. På ett sätt låter detta mycket men det fungerar på det sättet att de nätkriminella gör små variationer i sin malwarekod varje dag, för att det skall bli för antivirusföretagen att hitta koden och skydda sina kunder.
En av de större hoten användare möter på internet är ett Malware som heter Koobface. Ett malvare anpassat för att rikta sig mot användare av Facebook och andra stora sociala sajter på nätet. Med tanke på att Facebook nyligen passerade 500 miljoner användare så är detta Malware en bra produkt för cyberkriminella
Hur skyddar du dig mot Malware då?

  1. Sunt förnuft. Erbjudanden på nätet som är för bra för att vara sanna är oftast det. Får du en länk där Paris Hilton kastar en dvärg, då är det nog en dålig länk att klicka på.
  2. Ladda bara ned program och information från betrodda sajer, tex Mjukvara.se
  3. Kända websajter är oftast säkrare. När du söker info på nätet, var källkritisk. Om du har 10 sidor att välja och en är Wikipedia, klicka på Wikipedia först.
  4. Använd säkerhetsprogramvaror som Antivirusprogram från kända tillverkare.
  5. Kolla efter okända program. Hittar du programvaror som är igång i bakgrunden när du använder datorn och du känner inte igen dem, ta bort dem eller Googla deras namn för att ta reda på vad det är.

Andra artiklar i ämnet Malware
MalwareBytes-Antimalware program
Fem tips för att surfa säkert