Investeringsprogramvaror – allt du behöver veta

Investeringsprogramvaror - allt du behöver veta

Investeringsprogramvaror är datorprogram som används av investerare för att handla och analysera finansiella tillgångar som valutor, aktier och fonder över ett nätverk med hjälp av en mellanhand. Denna mellanhand kan vara en mäklare eller börs.

Investerare och traders använder investeringsprogramvaror för att automatisera sina investeringar. Men förutom detta kan de med hjälp av dessa programvaror analysera diagram, chatta med andra investerare och helt enkelt förbättra sina investeringar.

Vanligtvis tillhandahåller mäklare investeringsprogramvaror till sina kunder, antingen gratis eller med rabatt om de har ett konto. Programvaran tillåter kunder att hantera sina konton bekvämt från vilken plats som helst, och går att starta från en dator eller mobil.

Vanliga funktioner i investeringsprogramvaror
Några av de huvudfunktioner som tenderar att finnas i investeringsprogramvaror är följande:

Möjlighet för att lägga “beställningar”
De flesta investeringsprogramvaror möjliggör för användare att lägga “beställningar”, det vill säga exempelvis att köpa olika tillgångar. Här kan användare också spåra handelsstatistik, se priser i realtid och så vidare.

Genomföra tekniska analyser
Investeringsprogramvaror tillhandahåller även olika verktyg som interaktiva diagram och tekniska indikatorer för att investerare ska kunna analysera aktier och se olika trender i prisrörelser.

Automatiserad handel
Några investeringsprogramvaror inkluderar möjlighet för automatiserad handel, det vill säga att en slags “robot” gör investeringarna åt en snarare än att investeraren själv behöver göra något. Ett exempel är bitcoin era som är en handelsrobot för Bitcoin.

Så väljer du en investeringsprogramvara

Innan man bestämmer sig för vilken investeringsprogramvara man ska välja bör man noggrant överväga vilka funktioner man är i behov av.

De flesta mäklarna möjliggör för nya användare att testa deras programvaror innan de behöver öppna ett konto. Detta ger användarna tid till att bestämma om plattformarna har de nödvändiga funktionerna som behövs för att uppfylla deras investeringsstrategier. Dessutom blir det då möjligt för investerare att jämföra olika handelsplattformar innan de fattar ett slutligt beslut.

När det gäller val av investeringsplattform är det för övrigt viktigt att kika på ting som gränssnitt, avgifter, tekniska analysverktyg, support et cetera. Vad du kommer behöva i en investeringsprogramvara kommer skilja sig från vad andra investerare behöver, så den programvara som ligger högst upp på en lista behöver nödvändigtvis inte vara det bästa alternativet för dig.

Slutsats

Sammantaget är investeringsprogramvaror nyttiga för dig som vill investera på egen hand och till exempel inte genom din egen bank. Investeringsprogramvaror kan användas för dig som vill investera i klassiska tillgångar som aktier och fonder, men även för dig som vill investera i exempelvis kryptovalutor som Bitcoin.

Investeringsprogramvaror skiljer sig åt: några kanske fokuserar på låga avgifter, andra erbjuder specifika tillgångar och några har ett väldigt snyggt och användarvänligt gränssnitt. Därför är det du som investerare som måste ta ett beslut som passar dig.

Det är även värt att nämna att det finns möjligheter för automatiserad handel på några investeringsprogramvaror, som till exempel bitcoin era som nämnt tidigare. Med denna funktion automatiseras sin handel och man slipper själv investera. Om man automatiserar sin handel måste man vara uppmärksam på att dessa handelsrobotar kan göra felanalyser, vilket i sin tur kan leda till förlust.