Är din skrivare en säkerhetsrisk?

Många skrivare kan agera som säkerhetsrisker för företag men även för privatpersoner, då de flesta skrivare använder ett nätverk för utskrifter. Dessa nätverk, trådbundna eller trådlösa är sårbara om man inte skyddar sig. De flesta företag men även en del privatpersoner satsar på att skydda datorer, servrar, telefoner och surfplattor, men skrivare glöms ofta bort. En skrivare kan likväl bli hackad eller utsättas för skadlig programvara om man inte ser över säkerheten på skrivaren. I den här bloggen så kan du läsa om hur en skrivare kan vara en säkerhetsrisk och vad du behöver göra för att minska risken.

Hur kan en skrivare vara en säkerhetsrisk?

De externa säkerhetsriskerna i en skrivare ligger främst i de trådlösa- och det trådbundna nätverket. Det sker främst genom att hackare kan ta sig in i nätverket genom skrivarportarna och därifrån kan man komma åt information, skicka skadlig programvara eller utpressa ägaren av skrivaren. Har man inga lösenord så är skrivaren en öppen skrivare vilket gör att det är väldigt enkelt att ta sig in igenom skrivaren.
Man bör även vidta åtgärder för interna säkerhetsrisker som till exempel att identifiering ska krävas för att kunna skriva ut och att skapa rutiner kring att inte lämna utskrivna dokument vid skrivaren. Skrivartillverkarna har under de senaste åren arbetat mycket med att göra skrivarna säkrare genom lägga till olika funktioner för att förbättra säkerheten kring skrivare. Desto modernare skrivare du har desto bättre säkerhetsfunktioner finns det. Har du en äldre skrivare? Då är det att rekommendera att köpa en nyare modell. Konsekvenserna av ett dataintrång kommer kosta dig mer än det kostar att investera i en ny monolaserskrivare eller en färglaserskrivare som har de senaste säkerhetsfunktionerna.

5 sätt att förhindra att din skrivare agerar som en säkerhetsrisk

Det finns många olika sätt att vidta säkerhetsåtgärder för din skrivare, vissa fungerar väldigt bra i vissa områden men inte i andra, medans andra funkar bara på en del skrivare, allt beroende på modell och typ av skrivare. Här kommer några enkla förslag som de flesta kan använda sig av för att utesluta och minimera riskerna.

  1. Man kan använda sig av en USB-kabel när man skriver ut, vilket är ett väldigt säkert sätt, men inte så praktiskt. Det betyder att skrivaren inte behöver vara uppkopplad mot ett nätverk och du kopplar datorn till skrivaren genom en USB-kabel. Det kan vara praktiskt om du har en skrivare i närheten på kontoret och inte behöver dela den med andra kollegor.
  2. Använd ett lösenord för skrivaren, så att man måste skriva in ett lösenord för att kunna använda skrivaren. De flesta skrivare stöder en lösenordsfunktion och använd ett lösenord med hög säkerhetsnivå, alltså bestående av bokstäver stora som små, siffror och specialsymboler om det går att tillämpa. Byt även lösenord ett par gånger per år.
  3. Fler och fler skrivare stöder personlig identifiering för att kunna använda skrivaren. Det finns många olika sätt att identifiera sig, man kan använda sig av personliga lösenord, nyckelbrickor, personliga kort men även fingeravtryck. På det sättet så förhindrar du att obehöriga kan använda sig av skrivaren.
  4. Ett säkert sätt speciellt om skriver ut känslig information är att skicka krypterade utskrifter till skrivaren och använda en krypterad skrivarserver som gör att dina utskrifter är säkra hela vägen. Då behöver inte man vara orolig att information som man skriver ut kan bli fångade på vägen till skrivaren.
  5. Man kan även aktivera en funktion som raderar alla gamla utskrifter efter en viss tid, men även utskrifter som blivit skickade men inte utskrivna. Det förhindrar att någon obehörig eller någon hackare ska kunna ta fram information från skrivaren som har blivit utskrivna.

Glöm inte att även skapa rutiner kring hämtning av utskrifter eller kvarglömda utskrifter för att säkerhetsställa att den interna säkerheten också är god. Om nätverksskrivaren är av en gammal modell så kan det också vara en god idé att införskaffa en ny modernare skrivare, på 123ink.se så hittar ni många olika skrivartyper och märken, men även alla tillbehör som ni behöver.