Microsoft gratis antivirus-recenserat!

Antivirus
Microsofts gratis antivirusprogram lanserat
Precis innan pressläggning i förra numret lanserade Microsoft en betaversion av sitt gratis antivirus. Vi har testat det!
Text: Tommy k Johansson
I förra numrets ledare skrev jag om att Microsoft skulle lansera ett gratis antivirus, som gick under arbetsnamnet Morro. Precis innan tidningen skickades till tryck presenterade Microsoft sin betaversion av antivirusprogrammet som fått namnet Microsoft Security Essentials.
Betaversionen lades upp för fri nerladdning från Microsofts hemsida. De hade tyvärr satt en gräns på 75 000 nerladdningar, en summa som snabbt uppnåddes och programmet plockades ner. Men tack vare filsajter finns det fortfarande möjlighet att prova Security Essentials. Du kan ladda ner det från adressen http://bit.ly/ZF1Uk.
Microsoft Security Essentials är ett gratis antivirusskydd. Syftet med att ge ut programmet verkar vara att kunna erbjuda även kunder som inte köper ett ”riktigt” säkerhetspaket, ett lättillgängligt alternativ som ger ett grundläggande skydd mot virus. Det stora problemet med virus idag är användare som inte har antivirus och därmed öppnar sin dator för angrepp. Infekterade datorer ser därefter till att sprida vidare viruset samt hjälpa cyberkriminella att skicka ut skräppost och utföra attacker – allt utan att användaren märker av något.
Fler tester har redan utförts av Security Essentials och de flesta är eniga om att det är ett rätt bra program som erbjuder ett fullgott skydd mot virus och annan skadlig kod. Efter att själv ha kört det i någon vecka nu kan jag konstatera att jag känt mig trygg med det, och att det inte påverkat min dator märkbart. Det tar inte mycket interminne eller processorkraft och det håller som tyst i bakgrunden – precis som säkerhetsprogram ska göra.
Att installera programmet
Man ska aldrig köra två antivirusprogram samtidigt på en dator, eftersom de kommer att krocka med varandra – vilket kan orsaka stora problem. Om du vill prova Microsoft Security Essentials måste du således först avinstallera det antivirus du har idag. Det gör du bäst med antingen Revo Uninstaller (www.revouninstaller.com) eller AppRemover (www.appremover.com).
Det förstnämnda är ett utmärkt avinstalleringsprogram medan det andra är avsett för att ta bort säkerhetsprogram ordentligt. Du kan så klart använda Lägg till eller ta bort program från Kontrollpanelen, men jämfört med de två nämnda verktyget är denna lösning inte alls effektiv.
Börja med att ladda ner Microsofts programvara. Koppla sedan ner dig från Internet, till exempel genom att dra ur nätverkskabeln till datorn, innan du avinstallerar ditt antivirus och därefter påbörjar installationen av Security Essentials. När installationen är klar återansluter du och låter programmet söka efter uppdateringar.
Skanna datorn efter virus
Microsoft Security Essentials har naturligtvis ett realtidsskydd, vilket innebär att programmet hindrar virus från att installeras. Det här är dock aldrig ett vattentätt skydd (inget är) oavsett vilket antivirus du använder. Man behöver komplettera med att skanna igenom datorn kontinuerligt för att leta upp virus som realtidsskyddet missat.
Du kan konfigurera Security Essentials till att skanna din dator varje dag eller en gång i veckan. Detta gör du under fliken Settings och menyn Scheduled scan. Du kan välja mellan Quick scan och Full scan. Som regel räcker en Quick scan, om du någon gång då och då gör en fullständig skanning. Sådant tar emellertid en bra stund. Passa på att även kryssa i rutan ”Check for latest virus & spyware definitions” så att programmet är helt uppdaterat innan det skannar datorn.