3 bra URL-Förkortare!

När du använder Twitter bör du använda en URL-förkortare, när du bifogar en länk. Du har endast 140 tecken att kommunicera med och många url:er som du hänvisar till, har många tecken. Det kan vara upp till flera hundra tecken i en url. Med hjälp av en förkortare kan du enkelt få med en url utan att den kräver mer än ca 10-15 tecken. Ute på nätet finns det flera hundra olika tjänster för att förkorta URL:er. Nedan finner du tre som jag gillar och som är trovärdiga!
Det finns några saker som jag tycker är viktiga vad det gäller URL-förkortare:

  1. Det skall vara ett seriöst bolag bakom. Om bolaget som sköter tjänsten försvinner, så försvinner ju alla dina länkar. De blir oanvändbara. På internetspråk kallas detta ”linkrot”, dina länkar ruttnar.
  2. Mäta gillar jag. Det behöver inte vara så avancerat men man skall kunna se hur många som klickat på en url
  3. URL-förkortaren skall använda en ”301-redirect”. Detta betyder att om någon använder din förkortade URL som länk, så läser Google denna i alla fall och ger länkdestinationen länkkärlek.
  4. Företaget bakom bör jobba med att ”säkra” länkarna, dvs jobba mot spam, virus, trojaner så att det är säkert att klicka på deras länkar.

3 bra URL-Förkortare! - Mjukvara.seBit.Ly är enligt undersökningar den näst vanligaste URL-förkortaren. Den används också med automatik i flera Twittertjänster, tex i den jag använder, Tweetdeck, men också för Tweetie för Iphone.
Detta är den URL-förkortaretjänsten som jag använder. De är seriösa. De har fått 2 miljoner USD i riskkapital och de är bara 10 anställda. Det känns som ett stabilt företag! Deras gränssnitt för att mäta klickfrekvenser ser ni en skärmdump på nedan.
3 bra URL-Förkortare! - Mjukvara.se

Bit.ly har en enkel liten funktion. Om du efter url.en lägger till ett plustecken(+) så kan du se hur många som klickat specifikt på den urlen. Detta gäller inte bara de url:er du har använt utan allas URL.er. Nedan ser ni en skärmdump från en förkortad länk till Mjukvara.se, men det är inte jag som använt den:
3 bra URL-Förkortare! - Mjukvara.seSom ni ser har 16 personer klickat på länken i den Tweeten. Så här ser länken ut http://bit.ly/81QKQ8 och för att få fram datan ovan, lägger man bara till ett plustecken(?), såhär http://bit.ly/81QKQ8+