Vad är en tradingplattform?

Vad är en tradingplattform?

Intresset för månadssparande och olika typer av investeringar har aldrig varit lika högt som det är för tillfället. I dag så är det väldigt många svenskar som har det som hobby att syssla med aktier och tack vare olika internetforum så finns det idag också gott om resurser för de som är intresserade av att lära sig mer och diskutera alla typer av investeringar.

En sak som också har blivit väldigt populär på senare år är trading. Det är inte helt omöjligt att du har sett det här uttrycket online tidigare och blivit intresserad. Vid första anblick så kan det hela verka väldigt lockande, även om det är lätt att bli avskräckt till en början. I den här texten kommer vi att reda ut vad en tradingplattform är för något, men vi kommer inte att tipsa om någon specifik plattform. Om du vill en lista över Sveriges bästa tradingplattform så är det bara att klicka på länken.

Vad är trading för någonting?

Daytrading, trading och dagshandel. Kärt barn har många namn, och trading är egentligen ett samlingsnamn för alla typer av aktiehandel där målet är att göra korta affärer för att tjäna pengar kortsiktigt. Medans en investerare kanske tillför någon tusenlapp från lönen och lägger detta i olika aktier och fonder för att sedan se sina pengar växa över en lång tidshorisont så är en trader istället intresserad av kortare affärer på allting från några minuter till några dagar.

Vad kan man handla för underliggande instrument?

Det allra vanligaste är att man handlar antingen aktier eller i olika aktieindex. När man handlar aktier så kan det handla om att man köper ett gäng aktier för kanske 10 000 kronor och sedan säljer dessa när priset har stigit med bara något öre. På så sätt så kan man plocka hem någon hundralapp och sedan göra sig redo för nästa affär. Att handla i index kan man däremot enbart göra på en renodlad tradingplattform, om man inte vänder sig till certifikat.

De som sysslar med trading utan att använda sig av en tradingplattform gör det då oftast i certifikat istället för i aktier. Certifikat gör det möjligt att tjäna pengar på en akties eller ett index uppgång i pris. Vi kommer att prata mer i detalj om hur en tradingplattform ser ut längre ner i texten, och hur det är att handla på en sådan lite längre ner i texten. 

Om du är intresserad av att handla valutapar, någonting som är väldigt populärt, så krävs det däremot att du vänder dig till en renodlad tradingplattform som erbjuder CFD-handel, och även detta kommer vi att gå in i detalj på vad det är för någonting.

Skiljer det sig någonting på en tradingplattform och en investeringsplattform?

Det beror lite på vilken man väljer att vända sig till. Det finns gott om människor som sysslar med trading via vanliga nätmäklare och deras vanliga plattform. Detta används främst av människor som har trading som ett intresse eller som en hobby. De som tar det på lite större allvar använder sig i regel av en renodlad tradingplattform.

Hos en nätmäklare där man sköter månadssparande och liknande gör det möjligt att köpa aktier, men du får inte särskilt mycket information om exempelvis orderdjup eller vilka som köper och säljer en aktie. En investeringsplattform som exempelvis Avanza eller Nordnet har designat sina hemsidor så att vem som helst ska kunna titta på den och förstå hur allting fungerar. En renodlad tradingplattform för också med sig en hel del komplexitet som till en början kan vara lite svår att förstå sig på. Därför så krävs det ofta en del efterforskning och träning innan man är helt bekväm med att använda sig av plattformen.

Tradingplattformar som erbjuder CFD-handel

Det finns tradingplattformar som erbjuder någonting som kallas för handel med CFD’s. CFD står för Contract For Difference och är som namnet antyder ett sätt att handla där du tjänar pengar på uppgång, och förlorar pengar på nedgång. CFD-handel är vanligast inom valutahandel och inom handel i index, och via dessa plattformar så handlar man ofta direkt i grafen. CFD-handel gör det möjligt att gå kort eller lång, vilket betyder att man kan tjäna pengar på uppgång och nedgång i ett index eller valutapar.

Det är många som föredrar att handla index i CFD eftersom det ger en mycket större kontroll över det som man köper och säljer, medans valutapar enbart går att handla via CFD. Om du väljer att använda dig av en CFD-plattform så är det viktigt att ha i åtanke att alla vinster beskattas med 30%.

Tradingplattformar som använder sig av renodlade aktier och certifikat

Idag så erbjuder också de två största investeringsbankerna i Sverige, Avanza och Nordnet, möjligheten att handla via plattformar som de tillhandahåller. Man kan då enbart handla i aktier och i certifikat men genom att använda sig av deras, rätt komplicerade, plattform så kan man handla på ett ISK. Detta betyder att skattereglerna är helt annorlunda och du betalar i regel lägre skatt.

Innan du börjar handla på en renodlad tradingplattform

Innan du börjar handla på en tradingplattform så finns det några saker som kan vara bra att ha i bakhuvudet. För det första så är det väldigt svårt att lyckas med trading. Marknaden är nyckfull och det kan ta flera år att lära sig att tolka alla signaler. Innan du sätter igång så är det väldigt klokt att börja med att göra små affärer, men även att du tar dig tiden att titta på olika videor och läsa på om hur det hela fungerar. Det finns ett mantra som man ofta ser upprepat i tradingkretsar: 90% av alla traders förlorar 90% av sin första insättning inom 90 dagar. Att börja långsamt blir då ett sätt att se till att den första ekonomiska smällen inte blir så farlig.

Om du väljer att använda dig av CFDs i din handel så finns det oftast en funktion som gör det möjligt att handla med ett demokonto. Precis som man skulle kunna tro så innebär detta i sin tur att man handlar med låtsatspengar. På så sätt så kan man få en förståelse för hur det hela fungerar innan man sätter igång med att handla för sina egna tillgångar.