Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

27 mars, 2009

Så här spårar du IP-nummer

Filed under: surfa anonymt — Taggar:, — Christian Rudolf @ 20:47

Har du undrat var någonstans ett IP-nummer befinner sig? Det går faktiskt att ta reda på både land, stad!

När du är uppkopplad på Internet är du tilldelad ett IP-nummer. Beroende på vad det är för uppkoppling du har, så har du antingen ett eget IP-nummer eller så delar du på ett tillsammans med andra datorer i ett nätverk. Har du exempelvis en router och ett hemmanätverk så är det din router som får ett IP-nummer av din Internetleverantör, och det är detta IP som syns i loggfilerna hos de servrar du besöker. Detta IP-nummer kan man spåra till en geografisk plats, din plats

Få Internetleverantörer har idag fasta IP-nummer. Ett fast IP betyder att du som kund för att statiskt nummer som är ditt. Istället använder man sig av dynamiska, vilket betyder att du får ett nytt varje gång du kopplar upp dig. En del operatörer ser till att ge dig ett nytt med visst tidsintervall.

Hanteringen av IP-nummer sköts av ett pyramidformat nätverk av organisationer. Numren består av fyra siffror mellan 0 och 255 separerade med siffror. Vi ska inte fördjupa oss i hur tilldelningen går till, utan kan nöja oss med att konstatera att det finns en databas som innehåller information om var någonstans ett IP-nummer är registrerat. Det gör att du kan ta reda på var en dator finns någonstans. En webbtjänst som gör det är IP Address Locator.

Det fungerar inte till hundra procent, eftersom många användare kopplar upp sig via operatörer som har sitt säte någon annanstans än i samma stad som användaren. Dessutom går det att göra sig anonym på nätet, och då fejkas ett IP-nummer som kan peka var som helst på jorden. Ett verktyg som gör detta är Relakks.
Men det finns tillfällen då det ändå är intressant att se. Är det ett IP-nummer från en organisation eller företag kan man få reda på var det finns någonstans. Tillhör numret en server går det att, med hjälp av tjänsten Server IP Location Lookup, till och med få fram en karta som visar var servern är ansluten.

Om du söker efter IP-nummer för att du är trakasserad på nätet, då är det inte ett alternativ att göra detta själv. Du skall polisanmäla alla trakasserier, därefter kommer polisen att leta upp mobbarens IP nummer och ta kontakt med honom eller henne.

Steg för steg Guide för att spåra ett IP-nummer

1. Med IPnr.nu kan du  du reda på land, stad, lokal tid och massor av annat genom att knappa in ett IP-nummer. När du besöker sidan laddas automatiskt information om ditt egna IP.

2. Du hittar placeringen av en server här, dvs varifrån du eller eller den du spårar surfar. Skriv bara in IP-numret, eller webbadressen, till servern så kommer tjänsten att tala om stad och land, samt visa en karta via Google Maps.

3 Proxify är en enkel webbaserad proxyserver som fejkar ditt IP-nummer, om du vill surfa till en hemsida helt anonymt. Du kan till exempel testa att besöka IP Address Locator så ser du att land och stad är helt fel.

Bilden tillhör denna killen och är publicerad under creative comons license.

Vill du hitta fler anonymiseringstjänster kan du kolla vår sida om hur man surfar anomymt!

No related posts.


 

29 Comments »

 1. IP address locator funkar inte. Jag har helt plötsligt flyttat 30 mil enligt deras tjänst!

  Comment by Bo A Hjort

 2. Bo: tack för info. jag skall undersöka och uppdatera blogposten om det behövs!

  Comment by Christian Rudolf

 3. Bo: Jodå, den fungerar. Men det är ju ditt IP-nummer som informationen visas om. Var DU sitter är det ingen som vet. 🙂 Ofta finns IP-numret reggat i samma stad som användaren, eftersom ISP:en finns där, men ibland blir det stora avstånd.

  Comment by TkJ

 4. Tack T för att du tog dig tid..du hann före 😉

  Comment by Christian Rudolf

 5. Testar med proxyify där får jag ett ip från USA men när jag kollar min nedladdning i utorrent så får jag ett annat ip och hamnar i Göteborg. Söker jag på min tilldelade ip från ISP hamnar jag i Stockholm där min ISP är i verkligheten.Lite rörigt är det och jag funderar på om det är värt en betaltjänst verkar inte helt pålitligt.

  Comment by Tove Svensson —

 6. Det finns en svensk tjänst där du kan spåra IP-nummer, du hittar den på http://www.ipnr.nu/spara-ip-nummer/

  Comment by Niklas

 7. Hej
  Vad är det för program ni har. Tänkte kolla vilka som varit inne på min hemsida. Provade fyra olika IP nummer men fick inte reda på något. VARFÖR ?

  Comment by Åke Edengren —

 8. Tack tack. Detta behövde jag verkligen.

  Comment by Joel Jacobsson —

 9. Du får inte fram någon specifik information om varken adressen eller personen som äger adressen. Jag har fått fram en mindre stad som bästa specifikation än så länge. När jag använde ipnr.nu så kom jag bara till internetleverantörens nummer. Jag får jobba vidare.

  Comment by Jocke W —

 10. Har en enkel fråga! Om jag loggar in på en sajt som kräver registrering kan då de som äger forumet eller sidan ta mitt IP-nummer och sedan gå in i min dator och styra den?

  Comment by Putte Gunn —

 11. Putte:

  De kan se ditt IP-nummer men de kan inte gå in och styra din dator. Undantaget är om du råkat ut för något som heter Drive by downloads men i normalfallet kan man inte det!

  Comment by Christian Rudolf

 12. http://www.ipnr.se har en exaktare karta än ipnr.nu men man ska komma ihåg att det hänger å vilka uppgifter IPS lämnat ut vilken ort ett IP ser ut att tillhöra -och sedan handlar det om man abonnerar på en karta som uppdateras eller använder gamla eller inexakta gratisapplikationer.

  Comment by Pippi

 13. hej får microsoft lämna ut ip-nummer till någon som frågar efter den?.

  Comment by conny —

 14. Tveksamt!

  Comment by Christian Rudolf

 15. alltså IPnr.se eller vafan funkar inte? det står att jag bor i stockholm typ och jag bor uppe i norrland! det är för fan 100 mil till sthlm från mig ungefär!

  Comment by Jonte —

 16. men, hur får man reda på andras IP nummer? typ,det finns en person som jag vill spåra, om personen bor i spanien eller tyskland. hur får man reda på en annan persons Ip nummer?

  Comment by janna —

 17. Hur ser man IP-nummer på alla inkommande E-mail?

  Comment by putte —

 18. Om jag t.e.x andvänder proxify så kan dom inte spåra upp mig eller ?

  Comment by Helena —

 19. Om det nu finns såna tjänster som du beskriver på sidan här är det bara löjligt att inte poliser spårat upp pedofiler som lägger ut barnpornografi och fått dem burat in.. Weiird ;S

  Comment by Von Hulstein —

 20. Det är svårare än vad man tror, de gömmer sig bakom proxys tex, dvs datorer bakom datorer kan man säga.

  Comment by Christian Rudolf

 21. Hej

  Hur fungerar det egentligen att spåra IP adresser via trådlöst bredband ex. Tre’s. Då alla nummer hamnar i Stockholm?

  Comment by Jimma —

 22. Jimma

  Operatörer har några få ip bara!

  Comment by Christian Rudolf

 23. Jag behöver din hjälp. Kan inte spåra detta själv trots bra beskrivning.

  Comment by Sophie —

 24. Sophie: Jag ger inte enskild hjälp!

  Comment by Christian Rudolf

 25. Tja!

  Vet du hur man hittar IP-nummer på folk som kommenterar i Blogger?
  I Blogg.se, visas IP-numret. Men i Blogger hittar jag inte den ”funktionen”.
  Har du något förslag på HUR jag kan hitta en anonym ”kommentators” IP-nummer i Blogger??

  Tack på förhand!

  Comment by Sally —

 26. […] är det svårt att vara på nätet, då vi hela tiden lämnar efter oss digitala fotspår i form av våra IP-nummer. Vid ett eventuellt brott kan polisen begära ut IP-nummer från din […]

  Pingback by Sociala medier för dummies | Pontus hörna

 27. Hej. Det är så att jag vill få reda på ens person IP-nr men problemet är att den personen skriver på flashback där inte man ser Ip-nr. Hur kan jag ta reda på det?

  Comment by Tommy —

 28. Det kan du inte Tommy!

  Comment by Christian Rudolf

 29. […] är det svårt att vara på nätet, då vi hela tiden lämnar efter oss digitala fotspår i form av våra IP-nummer. Vid ett eventuellt brott kan polisen begära ut IP-nummer från din […]

  Pingback by Sociala medier för dummies | Webbstrateg.nu

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment