Jagged Alliance 3 – 29 år senare

Jagged Alliance 3 – 29 år senare

Jagged Alliance är ett välkänt varumärke som har fått flera spin-offs genom åren. Nu är de dock tillbaka på allvar med ett riktigt efterlängtat strategispel. Det är gjort med samma humor och glimten i ögat som gjorde spelet till en succé från första början. Jagged Alliance har gjort sig känt för att driva med olika klyschor och stereotyper. Den tredje delen i serien är inget undantag. Om du är ett fan av de två första spelen kommer du verkligen att känna igen dig.

Spelet är utvecklat av Haemimont Games

Det är Haemimont Games som har utvecklat spelet, vliket tar plats i en helt öppen värld. Det liknar ingenting som du har sett förut. Om du är ett fan av taktiska strategispel så kommer du verkligen inte att bli besviken. Du kan snabbt och enkelt ladda ner spelet och komma i gång på några minuter.

När du spelar Jagged Alliance leder du ett team av legosoldater som försöker slå ut en legion. De har dessutom kidnappat presidenten för ett påhittat land som heter Grand Chien. Innan du kan bege dig ut och rädda presidenten måste du bygga upp ett team av skickliga soldater. Till sin hjälp har du flera olika verktyg och hjälpmedel.

Du måste rekrytera legosoldater

Det finns väldigt många olika legosoldater att tillgå och alla har sina svagheter och styrkor. De skickligaste soldaterna kostar också mest pengar. Du kan dock träna upp alla dina legosoldater med hjälp av varandra.

Om du till exempel rekryterar en legosoldat som är en riktigt bra prickskytt, kan denne sedan träna upp de andra i din trupp. På så sätt kan du få ihop en riktigt bra trupp utan att det kostar för mycket pengar.

Välj de rätta färdigheterna

Några färdigheter som du bör lägga extra mycket tid på är medicin och mekaniker. Du kan bara ha upp till sex soldater i din trupp, men du kan ha flera trupper utspridda på kartan. Det är nästan ett måste med tanke på hur stor kartan är. Det är alldeles för mycket att utforska för en liten trupp.

Du måste också vara beredd på att territorium tas över av andra grupper om du inte har en bra trupp som kan försvara dessa områden.

Gör flera olika sidostorys

Något som är väldigt spännande i Jagged Alliance 3 är att du kan göra flera olika sidostorys samtidigt som du förbereder dig för det stora uppdraget. Om du klarar dessa får du belöningar i form av vapen eller lojalitet från lokalbefolkningen.

Spelet är alltså väldigt beroendeframkallande. Det finns så mycket att göra och upptäcka. När du inte kämpar i strider måste du även reparera dina vapen eller ta hand om dina skadade soldater. Du kan även uppgradera dina vapen för att ha en större chans i striderna. Det är dock bara mekanikerna som kan uppgradera vapen. Därför är det viktigt att du har en sådan i din trupp.

Det finns otroligt mycket att göra

Det som verkligen sticker ut med Jagged Alliance är att det finns så mycket att göra. Du behöver dock inte klara alla sidospår för att spela ut själva huvudstoryn. Det är dock väldigt roligt att även klara alla sidospår och spela ut allt till 100 %.

Om du ska klara ut spelet måste du se till att du har pengar hela tiden. Det behövs för att du ska kunna expandera och betala dina soldater i tid. Som vi redan skrivit finns det mycket att upptäcka, men det gäller också att du verkligen tar dig tiden. Det här är alltså ett spel som du bör lägga ner väldigt många timmar på.

Vad är fördelarna med Jagged Alliance 3?

En av de stora fördelarna med Jagged Alliance är att det är väldigt beroendeframkallande. Det finns alltid något nytt att upptäcka och de många sidospåren är otroligt spännande och roliga. Spelet är dessutom utmanande utan att vara för svårt. Du måste själv lägga upp den strategi som du tycker passar bäst. Det är dessutom lika roligt att spela själv som tillsammans med en kompis.

Finns det några nackdelar med spelet?

Det finns en nackdel med spelet och det är att kameravinklarna kan vara lite jobbiga i vissa lägen. Spelet skulle också kunnat ha lite mer variation när det kommer till vapen. Det är dock inget som drar ner spelupplevelsen speciellt mycket.

Sammanfattning

Jagged Alliance 3 har kallats för en av årets stora överraskningar i spelvärlden. Haemimont Games har väckt liv i en spelserie som de flesta hade glömt bort för länge sedan. Den stora anledningen till varför du bör spela Jagged Alliance är att det är enormt beroendeframkallande.