Geekbench Recension

Geekbench är ett program där du kan benchmarka, alltså testa dina grafikkort och processorer. Några av fördelarna är att det är helt gratis och fungerar på flera olika plattformar. Det kan inte bara användas i datorer utan även på Android-telefoner. Denna typ av program blir allt vanligare och Geekbench är ett av de bästa alternativen.

Geekbench ligger i framkant

Det här är ett program som ofta används för att testa prestandan för många olika komponenter. Geekbench blev först känt som en mobilapp då det användes för att testa olika typer av hemsidor. Nu kan du även ladda ner en datorversion som fungerar på ungefär samma sätt, du kan hitta mer information på deras hemsida Geekbench.

Det är väldigt enkelt att använda

En anledning till att Geekbench har blivit så populärt är för att det är så enkelt att använda. Som användare behöver du i princip inte göra någonting. Ju högre poäng du får desto bättre är dina komponenter. Svårare än så är det inte.

Det här är alltså ett program som alla kan använda, inte bara de som är IT-experter. Om du till exempel vill veta om en uppgradering är värd att göra kan du använda dig av Geekbench. Du kan göra en benchmark och jämföra poängen med din nuvarande prestanda.

Den som vill läsa av lite mer avancerad statistik kan också göra det via programmet.

Kan testa CPU och GPU

När du öppnar Geekbench möts du av ett enkelt gränssnitt. Där ser du fler detaljer om din hårdvara, vilket moderkort du har och mer information om dina minnen. Du bör även se viss CPU-information.

Geekbench är framför allt för att testa CPU men det är inte allt programmet klarar av. Det kan även mäta GPU genom att byta API.

Riktar sig mot en större publik

Det blir väldigt tydligt när man använder Geekbench att de riktar sig till en större publik, även de som inte har så stora datakunskaper. Vissa användare kan därför tycka att det finns lite för få inställningar. Du behöver inte heller göra något speciellt för att sätta i gång testerna. Antingen trycker du på ”starta CPU” eller ”starta GPU”. Det brukar ta några minuter innan testerna är färdiga och du ser resultatet på skärmen.

Du kan jämföra dig med andra

När du fått resultaten för dina tester kan du också kolla hur du står i jämförelse med andra användare. Då kan du klicka dig vidare till något som heter ”Geekbench Browser”. Här ser du också vilka inställningar andra användare har, så du kan testa dig fram.

Denna webbplats är i princip en databas över alla som har gjort tester med programmet. Det är väldigt enkelt att hitta den statistik du söker. Du kan till exempel välja att bara fokusera på ett operativsystem.

Avslutande tankar

Sammanfattningsvis kan man säga att Geekbench är ett program som passar alla. Du behöver i princip bara trycka på en knapp för att det ska fungera. Det är väldigt användbart om du vill se om din processor eller ditt grafikkort håller måttet. Det är också lätt att jämföra dig med andra och se om det finns något du kan förbättra.