Backup för Vista. Denna steg för steg guide lär dig hur du använder Vista för att göra en backup. Du behöver även en extern hårddisk för att nå detta mål.
”Föreställ dig att hårddisken kraschar och du blir av med alla bilder på dina barn de senaste fyra åren”
Backup är viktigt. Digital information är inte som papper. Digital information är mycket mer lättflyktig och papper har högre tillförlitlighet än hårddiskar. Denna blogpost är del av en större artikel som diskuterar säkerhetskopiering i XP och Vista. Den lär dig vilka alternativ du har för backup, hur du gör och hur du återställer din backup
Automatisk backup i Vista:
1. Börja din backup
Du startar verktyget från Start > Alla program > Tillbehör > Systemverktyg > Säkerhetskopiering. Välj att Aktivera automatisk backup och klicka ”Ändra inställningar för säkerhetskopiering”.
Backup för Vista: Steg för steg - Mjukvara.se
2. Välj plats
Välj var någonstans du vill säkerhetskopiera till. Som standard är CD/DVD-skiva valt, men det är klart mycket bättre att använda en extern hårddisk av något slag – exempelvis en nätverkshårddisk.
Backup för Vista: Steg för steg - Mjukvara.se
3 Rätt filer
Vista gör hanteringen av filer aningen smidigare genom att du helt enkelt låter datorn själv hitta vilka filer du som ska säkerhetskopieras. Det enda du behöver göra är att kryssa för typerna av filer.
Backup för Vista: Steg för steg - Mjukvara.se
4 Återkommande backup
Hur ofta du vill säkerhetskopiera beror på hur mycket du jobbar med dina filer. Om du arbetar med digitalfoton varje dag, är det en god idé att göra en backup varje dygn. Annars kanske det räcker med en gång i veckan.
Backup för Vista: Steg för steg - Mjukvara.se
5 Skapa backup
Nu kommer den första säkerhetskopieringen att göras. I det här fallet har jag valt standard att spara på en DVD-skiva, eftersom det inte var speciellt mycket data och jag kommer inte att göra backup ofta.
Backup för Vista: Steg för steg - Mjukvara.se
6 Fullständig kopia
Det finns ett alternativ som heter ”Complete PC-säkerhetskopiering”. Den tar en komplett backup på alla dina filer och är bra att ha om datorn skulle krascha och du vill återställa Windows.
Backup för Vista: Steg för steg - Mjukvara.se
Du har nu backupat din data med hjälp av Vista. Har du ingen externhårddisk eller inte vill arbeta med säkerhetskopiering på detta sätt finns det bra Online backup tjänster att använda.
Relaterade artiklar:
Backup med Vista och XP
Backup med XP, steg för steg guide
Såhär återställer du en backup