Backup för XP. I denna blogpost lär du dig hur du använder ditt operativsystem, XP, för att skapa automatiska backuprutiner. Den kräver att du har ett externt lagringsmedia, tex en extern hårddisk. Resten finns det drivrutiner klara att användas i din dator. Denna instruktion gäller för Windows XP Proffessional, inte för Windows XP Home Edition
Backup är viktigt. Digital information är inte som papper. Digital information är mycket mer lättflyktig och papper har högre tillförlitlighet än hårddiskar. Denna blogpost är del av en större artikel som diskuterar säkerhetskopiering i XP och Vista. Den lär dig vilka alternativ du har för backup, hur du gör och hur du återställer din backup
Vill du inte använda en externhårddisk kan man använda online lagringstjänster för att förvara sin säkerhetskopierade information på.
Automatisk Backup i XP
1 Starta programmet
Säkerhetskopiering hittar du under Start > Program > Tillbehör > Systemverktyg. Du kan välja att köra momenten i enkla eller avancerade guider. I det här exemplet valde vi ”Guiden Säkerhetskopiering (avancerat)”.
Backup för XP:Steg för Steg - Mjukvara.se
2 Vad ska kopieras
Du kan välja att säkerhetskopier alla filer, utvalda filer eller bara det så kallade systemtillståndet – Windows inställningsfiler, med mera. Då vi är inriktade på digitalfoton väljs ”Säkerhetskopiera endast markerade filer”.
Backup för XP:Steg för Steg - Mjukvara.se
3 Klicka rätt
I steget efter får du nu fram en dialogruta där du kryssar för de filer och mappar du vill säkerhetskopiera. Om du har alla dina dokument och bilder i Mina Dokument, kryssar du i denna mapp och sedan Nästa.
Backup för XP:Steg för Steg - Mjukvara.se
4 Till var någonstans?
Filen med säkerhetskopiorna behöver som bekant läggas någonstans, förslagsvis på den tidigare nämnda externa hårddisken eller en annan lagringsplats på ditt nätverk. Du kan också spara på USB-minne och CD/DVD-skivor.
Backup för XP:Steg för Steg - Mjukvara.se
5 Avancerat
Det finns olika typer av säkerhetskopiering. Normal är standard, men du kan också välja exempelvis Inkrementell som bara bryr sig om de filer som har blivit ändrade eller är nya sedan förra gången du säkerhetskopierade.
Backup för XP:Steg för Steg - Mjukvara.se
6 Schemalägg arbetet
Genom att skapa en schemaläggning kan säkerhetskopieringen skötas automatiskt. Har du din dator igång dygnet runt, kan du ställa in att backupen ska göras under de timmar du inte använder datorn. Smidigt
Backup för XP:Steg för Steg - Mjukvara.se
Nu säkerhetskopieras din hårddisk med jämna mellanrum!
Relaterade artiklar om backup:
Använd Vista och XP för backup
Hitta en bra online backup
Säkerhetskopiera i Vista
Återställ en backup