Mjukvara Logo

Mjukvara.se superguide till Flickr!

Hem / Mjukvara.se superguide till Flickr!

Flickr såhär använder du världens största bildtjänst!

Postad av: CR
Flickr, bildtjänstFlickr är världens största och mest kända bildalbumstjänst på nätet. Flickr hjälper dig hantera, backupa, söka, och dela ditt fotoalbum. Jag upptäckte tjänsten under julen 2008 och det ändrade hela mitt sätt att hantera mina digitala bilder. Denna artikeln berör Flickr från flera perspektiv. Kom igång, skydda dina bilder, dela dina bilder, kategorisera, tjäna pengar, bloggande och hur kändisar använder Flickr.

Jag använder Flickr för att:
  • När mina bilder ligger på Flickr är de backupade.
  • Jag kan tagga mina bilder med ord och då kan jag lättare söka bland dem och snabbt hitta den bilden jag vill ha
  • Det är enkelt för mig att dela med mig av mina bilder till andra eller blogga dem
  • Ibland är jag aktiv i det forum som också är Flickr och tittar och letar efter andras bilder.
  • Det finns gratis bilder att använda till sin blogg
  • Det är en prisvärd tjänst.
Flickr ägs idag av Yahoo. Yahoo förvärvarde Flickr 21 februari 2005. Endast ett år efter lanseringen av tjänsten. Enligt egen utsago får Flickr 50000 nya användare varje dag, året runt. Tjänsten är resultatet av en slump. Grundarna av Flickr byggde onlinespel och eftersom man behövde pengar och hade svårigheter att finansiera sig. Därför bestämde man för att bygga en enklare tjänst med sin teknologi och försöka sälja den. Man tyckte att det var en bra ide för att fortsätta finansiera utvecklingen av sina spel. Redan par tre månader efter lanseringen hade man lagt spelen i malpåse och satsade allt man hade på Flickr. Efterfrågan var massiv. Själva ideen till Flickr skall ha kommit till en av grundarna i ett anfall av mycket svår magsjuka.

Att komma igång med Flickr är enkelt. Det har ingen betydelse att du har många bilder. Flickr har ett speciellt uppladdningsprogram, Flickr Uploadr, som gör att du kan ladda upp tusentals bilder. Det som begränsar dig är inte tjänsten utan hur snabbt bredband du har. När bilderna väl är uppladdade betyder det att de även är backupade. Alltså om din hårddisk slutar fungera finns alla bilder kvar på Flickr. Du kan alltså enkelt skydda skydda dina bilder och behöver inte oroa dig för att de skall försvinna vid en hårddiskkrasch genom att börja använda Flickr.När du startar tjänsten tycker jag det är en sak som är viktig att tänka på, anonymitet. Det är nämligen så att när du laddar upp bilderna blir de publika. Om man bortser från att det kan vara pinsamt är just anonymitet och privatliv viktigt för många människor. I nybörjarguiden för Flickr beskriver jag hur man gör för attde bilder du laddar upp skall vara skyddade och enbart du skall kunna se dem. Använder du Flickrs uppladdningsprogram, Flickr Uploadr, för att ladda upp stora mängder bilder, är den normala inställningen att allt är dolt för utomstående. Så du kan i lugn och ro ladda upp allt, därefter ändra så att bilderna blir publika för alla eller bara för dina vänner.

Kostnader för ditt Flickrkonto. Flickr finns för alla, även de som inte vill betala. Vill man ha gratisversionen får man dock inse att det finns en begränsning. Man kan bara ladda upp 100 MB av bilder varje månad. Visst det kan vara ganska många bilder om man använder sin mobilkamera men har man 1500 bilder som jag har är det inget alternativ. Betalkontot har även obegränsat lagringsmängd vilket betyder att du kan spara tiotusentals bilder där. Kostnaden är dessutom låg 25 dollar per år. Det är ca en krona om dagen. Gratis kontot är bra för att prova på för att se om det passar en men har man bara några hundra bilder och använder Flickr en gång i månaden, då är det värt att betala för det.

Sökbarhet i dina Flickrbilder. Jag har ca 1500 bilder uppladdade. Det är såklart omöjligt att söka manuellt i dessa. När du laddar upp bilderna kan du tagga dem, många åt gången. Du kan alltså ladda upp bilder på dig själv och döpa dem till ditt namn. På så sätt blir de sökbara på ditt namn. Du kan också ladda upp bilder från ditt besök på Roskildefestivalen och tagga alla de bilderna till Roskildefestivalen. Detta gör ditt bildarkiv mer tillgängligt för dig och andra. Sedan kan det vara ett tidsödande jobb att skriva separata beskrivningar och fler taggar till varje bild du äger. Jag brukar dock lösa det problemet genom att varje gång jag är inne på mitt bildalbum skriver jag i denna data för de bilderna jag tittar på.

Dela och hantera Flickrbilder. I guiden för Flickr visar jag hur du enkelt kan dela dina bilder. Eftersom bilderna ligger på Flickr så får varje bild en egen url, alltså varje bild blir en egen websida som du kan skicka via mail, facebook, msn osv. Det är mycket enklare än att överföra själva filen för bilden, speciellt om bildfilerna är tunga och du tex sitter med ett mobilt bredband. Det kräver dock att dina bilder inte är anonyma

Forumet Flickr är stort. Bilderna ligger inte bara på Flickr passivt utan andra Flickranvändare vill interagera med dina bilder. Du kommer upptäcka att det finns andra människor som du inte känner som är intresserade av dina bilder, som kommenterar dem och frågar om de får använda dem. Det finns också många grupper med olika teman som du kan engagera dig i. Har du ett fotointresse kommer du möta många likar. Det är till och med så att har du ett så specialiserat fotointresse, att du bara gillar fotografera en typ av motiv, då hittar du fler likasinnade här.

Flickr har många fler dimensioner. Tjänsten är så global och stor att den får aspekter större än bara själva bildtjänsten. Flickr är socialt. Det betyder att den kan få effekter på fler delar av ditt liv än bara som bildtjänst. Något jag försökt belysa i en serie blogginlägg som jag sammanfattar.

Fotografer kan tjäna pengar på Flickr. Stefan Tell är en stockholmsfotograf som lyckats sälja bilder via Flickr bara genom att ha sitt bildarkiv tillgängligt. Stefan kan med hjälp av Flickr nå helt nya kunder som han inte kunde nå tidigare. Det är ännu inte så att Stefen lever på detta men situationen att tjäna pengar på detta sätt var omöjlig för ett par år sedan. Idag är det en realitet. Fotografer tjänar pengar på Flickr utöver det de tjänar på sin övriga verksamhet och man kan nå en global marknad.

Att det finns pengar att tjäna betyder också att det finns ett upphovsrättsproblem på Flickr. Eftersom många bilder är publika kan utbudet av bilder missbrukas. Andra användare använder dem utan tillåtelse. Därför har Flickr skapat olika rättighetsnivåer byggda på Creative Commons. Detta betyder att du som upphovsman kan bestämma hur andra får lov att använda bilderna, i vilket sammanhang och om du vill ha betalt för bilderna. Ett system som respekteras av de flesta och skulle brott av systemet upptäckas skulle Flickr inte tveka att stänga ned kontot som tillhör den som inte respekterar reglerna. Detta tar såklart inte bort riskerna för missbruk helt men det har visat sig vara ett system som håller. Även utanför nätet finns det individer och organisationer som inte respekterar upphovsrätten.

Flickr är också ett kraftfullt verktyg för bloggare. Dels har Flickr applikationer som gör att du kan få ditt egna bildflöde till din blogg. Det riktigt intressanta är inte det utan det är relaterat till de Creative Commons licenser som jag pratar om tidigare. Det finns en licensnivå som gör att du som ickekommersiell bloggare kan använda bilder från Flickr gratis. Det enda du behöver göra är att ge upphovsmannen en länk från din bloggpost. Det finns idag +10 miljoner bilder som är sökbara på Flickr som har denna licenstyp. alla dessa bilder är fria för dig att använda. Det nämligen så att bloggar som använder bilder på ett personligt sätt får fler läsare och är aptitligare att läsa.

Du hittar inte bara mig på Flickr utan även kändisar har anammat Flickr. Vi finner hela skalan där, Obama till Carolina Gynning. Speciellt Carolina är aktiv varje dag och fotografer sitt liv och lägger upp. Det fascinerade mig och jag är nu en aktiv Carolina Stalker på nätet. Kanske känner du till fler Kändisar som är aktiva på Flickr än de jag listar i bloggposter jag hänvisar till. Maila mig i såfall.

Om du ännu inte har ett Flickrkonto tycker jag du skall starta ett. Det finns en gratismöjlighet. Även om jag inte är en Hardcore Flickranvändare är jag där varje vecka och gör något. Leter bland mina egna bilder, kollar andras bilder eller letar bilder till blogposter.

Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här


Kommentarer


Av: Bea 2011-11-10

Hej jag har snarare en fråga än en kommentar. Hur sparar man bilder på flickr? Jag gör ett projektarbete i skolan och skulle vilja använda bilder utan att behöva fråga om dem (ska ha många bilder). Så då undrar jag hur man spara bilderna?Av: Christian 2011-12-10

@Bea Inte alla bilder som du får använda. Det regleras av ngt som heter Creative comons. Läs in dig på det så ser du vilka bilder som är ok att använda!Hur använder du Flickr? har du lyckats få en bild såld genom Flickr eller fått en massa trafik till din blogg. Berätta gärna din historia om Flickr i en kommentar!
Namn:
E-post:
Kommentar:
Stäng

relaterade artiklar

Kategorier Antivirus Brandväggar AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratisprogram Internetkatalog

Om Mjukvara.se
Christian Rudolf

Mjukvara.se drivs av Christian Rudolf i syfte att vara en resurs kring programvaror, webapplikationer, internetsäkerhet och hur man använder weben för att göra sitt liv bättre. Mitt mål är skapa gratis, relevant och intressant info för dig som har frågeställningar kring weben och hur man använder den. Vill du kontakta mig gör du lättast det på Rudolf (at) mjukvara punkt se