Säkerhetsmyter:"Jag surfar bara på trygga platser" - Mjukvara.seGrundregeln är att det inte finns trygga platser bara mindre otrygga. Flera svenska banker har utsatts för försök att kapas, på nätutgåvorna av tidningarna kan det placeras lite kod som öppnar ett hål in i din dator(SQL-injections) och det finns fler liknande hot. Man kan bara vara mindre otrygg. Datorsäkerhet är som att köra bil, man behöver inte vara rädd men man måste alltid vara uppmärksam Det gäller också för e-mail, det är inte bara mystiska ryskspråkiga mail som kan vara infekterade, det kan vara dina kompisas mail eller MSN-meddelanden. Många virus skickar sig vidare från adressboken i ett mailprogram och då får man mailet från någon man känner, och antagligen litar på.Sedan *poff* är din dator smittad.
När jag studerade på universitet infekterades en lärares dator, vilket gjorde att alla studenter på flera kurser fick mail som var smittade. Hade inte de flesta haft ett bra virusprogram hade det kunnat sluta med en mindre katastrof.  Det finns flera bra exempel på siter som borde vara trygga men som hackats. Bank of India har hackats. CIA hackades 1996 av vad som misstänks vara svenska hackare. En sida på CIA.s webplats ändrades till ”Sluta ljug Bo Skarinder”, Detta var hackarnas protestmot ett åtal mot en svensk hackare där Bo Skarinder var åklagare. Och bara för ett år hackades den amerikanska myndigheten Homeland Security, som just ansvarar för säkerhet av USA:s gränser. Nuförtiden är sociala websidor som Facebook populära tillhåll för virusspridare Ofta hackas sidor för att budskap skall spridas, men det kan lika gärna vara så att besökaren drabbas på otrevliga sätt som att hackarna vill sprida skadlig kod.  Det bästa skyddet vaksamhet och sunt förnuft i kombination med bra antivirus och brandväggs-program.
Några tecken på att en sida är otrygg eller mindre otrygg:

  • Porr är generellt mer osäkert. Av flera skäl, inte minst för att folk som porrsurfar ofta är rädda för att direkt be om hjälp med datorn. Det finns en grad av skam involverat i porrsurfande. Men risken finns alltid att man smittar ner ett helt företag, och då kommer verkligen alla att få veta.
  • Websidor som vill installera saker är mindre säkra. Såfort en sida frågar om det är OK att installera något på din dator måste du vara väldigt kritisk.
  • Websidor med mycket och udda popupfönster är ofta mindre säkra. En popup från riksdagen eller en tidning om en läsarundersökning är självklart en långt mindre varning än när det öppnas massor av fönster med reklam för poker, porr eller liknande.
  • Kända websidor och stora varumärken är ”mindre otrygga”