"ger du grabben ett modem, får du problem" - Mjukvara.seSäger en av poliserna i P3.s dokumentär om Svenska hackare (obs en podcast länk). Programmet handlar om ett gäng hackare på 90-talet. Unga grabbar från Södertälje. Knappt torra bakom öronen hackar de många tunga sidor i USA. Bland annat hos NASA och militären. De gör det inte bara en dag. De hackar hela tiden. Det är faktiskt som en saga. Hade de inte blivit fällda i en svensk domstol hade jag inte trott på den. Det verkar absurt att så unga människor i en liten stad i Sverige kan göra intrång hos så viktiga institutioner.
Om man bortser från att det är en bra historia som berättas bra av SR så tycker jag mig sen en sak. Alla som intervjuas eller kommenterar känns helt aningslösa. För polisen var detta en nyhet att man ens kunde göra så här. Väldigt få individer hos polisen verkade inse vilken värld vi var på väg mot. Man underskattade problematiken väldigt mycket på lång sikt. Idag är det en stor industri att hacka. Kriminaliteten på nätet är mycket utspridd. En artikel på aftonbladet tar upp detta.
Militären och Nasa i USA verkade ha ungefär lika bra koll som polisen i Sverige. En hackarna beskriver hur upprörd en representant från Nasa är när de träffas i ett förhör. Bilden som hackaren skapar av deras system att militären och Nasa helt enkelt inte hade koll på systemet. Det skapades bakdörrar hela tiden för användarna var inte alls medvetna om säkerheten. Kanske hade inte heller Nasa koll på mängden användare av deras system. Jag tycker det låter troligt.
Hackarna verkar också helt aningslösa. De verkar inte alls förstå att någon kommer bli extremt upprörd av deras intrång. Nu lämnar Sverige inte ut medborgare till straff i andra länder och dessa individer har fått sitt straff. Jag tror dock de är väldigt försiktiga med att åka till USA.
Denna aningslöshet tror jag inte alls är slut. Visst svensk polis har lite bättre koll och den amerikanska militären har defentivt kammat till sig men vanliga användare är helt efter de kriminella. I många fall finns det skyddsmekanismer inbyggda i olika system. Din emailleverantör har ett spamskydd. Du får en brandvägg när du köper en dator med Windows. Men när ingen tar ett helhetsperspektiv är systemen fulla av hål som nyttjas. Kombinererar man detta med stora mängder nedladdningar från Pirate Bay eller liknande tjänster är riskerna stora att man får besök i sin dator som man inte vill ha. Symtom på detta är att enligt SCB har ca 15% av användarna i Sverige någon typ av säkerehetsproblem i sin dator under ett kvartal.
Kanske slår jag in öppna dörrar här. Mjukvara.se:s läsare är redan upplyssta. Jag når inte de som verkligen behöver det. De är kanske lyckligt omedvetna. Nåja, om ni är lyckligt medvetna, så har ni en bra historia att lyssna på, att ladda ned från SR.