Skydda dig mot datorvirus
Skydda dig mot datorvirus

Trots internets användarexplosion finns det fortfarande rätt många nya användare därute. Att vara ny på nätet är lite som att vara 13 år gammal, vara ny i Stockholm och gå till plattan en lördagsnatt efter kl 0100 och vara tjej. Det är lätt det blir fel människor som försöker kontakta en. Mjukvara. se skall därför skriva några handfasta tips för hur du kan röra dig på ”plattan” hyfsat säkert oavsett tidpunkt 😉
Det handlar om hur man säkrar sin dator om man är nybörjare. Säkrar tycker jag känns bra att skriva, för det handlar alltid om att göra säkrare – helt säker blir aldrig en uppkopplad dator. Att ha de här programmen och använda dem gör inte din dator helt säker, däremot så kommer du att vara mycket säkrare.
Först ut blir det kanske viktigaste – Antivirus. Efter det kommer det kanske viktigaste – Brandvägg. Och efter det kommer det kanske viktigaste – antispyware. Firewall, antispyware och antivirus är de delar som är absolut viktigast att ha. Utan inbördes ordning.
Innan jag går in på antivirus så ska jag påpeka en sak som aldrig kan sägas för ofta. Se till att uppdatera programmen ofta. Att ha ett säkerhetsprogram som inte är uppdaterat är nästan lika dumt som att sluta stänga dörren för att man har ett så bra lås på den.
Ett antivirus program skyddar din dator genom att leta upp, identifiera och i bästa fall oskadliggöra virus.  Datorvirus är små program som kommer via mail, nedladdade filer, hemsidor etc och tar sig in i och skadar eller tar kontroll över din dator. Virus är milt sagt väldigt dåliga.  Antivirusprogram klarar man sig sällan utan. Det val man skall göra som ny användare är om du skall ha ett antivirus program du betalar för eller om du skall välja ett gratis program.
Använder man datorn lite, i huvudsak har den till att kolla tidningar, bankärenden och liknande så fungerar det oftast bra med ett gratis antivirus där tex AVG är ett bra alternativ. Är man mer på de ljusskyggare delarna av nätet, eller har behov av att kunna ringa suport om det blir strul så är det bättre att ha ett antivirus program som man betalar för. Med ett betalprogram behöver du oftast inte heller tänka så mycket på det. En av de features man betalar för är automatiskt uppdatering. Ett gratisprogram behöver man ofta uppdatera manuellt. Detta är dock något som sakta men säkert ändras. Fler och fler gratisprogram uppdateras automatiskt.
Största skillnaderna mellan gratisprogram och betalda program är oftast:

  1. Betalprogram uppdateras automatiskt
  2. Du har tillgång till support

Relaterade inlägg kring datorsäkerhet för nybörjare:
Mjukvara.se visar dig handfasta tips om hur du surfar säkrare
Din IT Kunskap tipsar om hur man slåss mot virus om de väl fått fästa i din dator.
TKJ visar du hur du installerar ett antivirusprogram
Hos Softtype finner du även en guide till säkrare dator