Kan datorintrång kosta människoliv? - Mjukvara.seEn ny undersökning visar att en betydande del organisationer tror att datorintrång kan kosta människor livet. I synnerhet om intrånget orsakar ”nertid” för deras webbplatser. Det är AlienVault som har satt samman undersökningen med de förbluffande resultaten.
Bermak Meftah, VD för AlienVault, menar att det finns en realistisk risk för att människoliv ska förloras när webbplatser tillhörandes allmännytta (offentliga organisationer och myndigheter) tas ner av datorintrång. Skulle sjukvårdsupplysningens webbplats tas ner är det möjligt att någon eller några människor inte får rätt vård i rätt tid och därmed förolyckas.
Han menar att det finns fall då även privata organisationers webbplatser kan skada människor på riktigt. Nätdejting kräver att man uppger ganska mycket information om sig själv, till exempel adress, telefonnummer, betalkortsnummer, och i vissa fall personnummer. Skulle den informationen hamna i fel händer och missbrukas eller ändras kan det definitivt skada personer. Det finns dessutom rapporter om fall då personer på nätdejting sajter blivit förföljda under en längre tid. Man vet aldrig vad människor tar sig till.
Undersökningen som AlienVault visar även att organisationer tror att datorintrång i huvudsak härstammar från Kina. Det är även det land som de tror innebär den största säkerhetsrisken för intrång. Även Ryssland, Storbritannien, Israel och rymdvarelser fanns med på listan. Att rymdvarelser uppges vara en risk känns väldigt avlägset och osannolikt.
[ad#Google Blogg]
Organisationer, oavsett om de är privata eller offentliga, har ett ansvar gentemot användarna av deras system. De ansvarar för att personlig information hanteras och förvaras säkert och oåtkomligt för obehöriga. Den personliga informationen är känslig ur flera synvinklar. Man kan orsaka både materiel och immateriell skada.
Källa 1