Äldre väljer bättre lösenord än unga!

Man kan inte nog poängtera vikten av att välja starka lösenord för datorer och olika användarkonton. Men trots att lösenorden figurerar frekvent i säkerhetsdebatten misslyckas många med att välja tillräckligt starka lösenord. Ett bra lösenord består av kombinationer av versaler, gemener, siffror och specialtecken. Det låter kanske avskräckande men det går att skapa kombinationer av ovanstående som är lätta att komma ihåg.
Äldre väljer bättre lösenord än unga! - Mjukvara.se
Joseph Bonneau, säkerhetsforskare, har nyligen granskat över 70 miljoner användarkonton och lösenord hos Yahoo!. Resultatet av studien har nu redovisats för en säkerhetskonferens. Bland annat har han kommit fram till att:

  • Datoranvändare äldre än 55 år använder sig av starkare lösenord än unga användare.
  • Modersmål spelar roll! Tyskar och koreaner använder starkast lösenord. Indonesier är de som har de svagaste lösenorden baserat på modersmål.
  • Användare som byter lösenord ändrar ofta det till ett starkare alternativ – om bytet sker frivilligt. De som blir påtvingade än ändring använder sig generellt av ett lösenord likt det förra.
  • Användare som fått sitt lösenord återställt på grund av datorintrång använder sig, tråkigt nog, av ganska svaga lösenord.
  • Användare som lagrar betalkortsinformation i användarkontot tenderar att använda starkare lösenord än genomsnittet. Dock är lösenorden inte tillräckligt starka.

[ad#Google Blogg]
Bonneau menar att användare bör tilldelas niosiffriga lösenord som standard. Enligt honom är sådana lösenordskombinationer tusen gånger svårare att knäcka än nuvarande genomsnittliga lösenord. Det finns ett problem med så långa kombinationer, användarna glömmer bort dem. Bonneau menar det finns en chans att de kan komma ihåg dem, precis som att de kommer ihåg telefonnummer.
Källa 1