Google lanserade sin nya funktion ”Instant Preview” för den engelska marknaden i förra veckan. Nu höjs röster som menar att kriminella kan utnyttja den för sin egen vinning ganska enkelt.
”Instant Preview” är en funktion som adderats till Googles sökmotor. När du har gjort en sökning visas ett förstoringsglas vid sidan av resultaten i listan. Klickar du på förstoringsglaset så visas en förhandstitt av den sida som döljer sig bakom länken. Funktionen kan hjälpa användare att hitta suspekta webbplatser innan de klickat på länken men det finns brister i ”Instant Preview”.

[ad#Google Blogg]

En undersökning som gjorts av ”Websense” visar att bilderna i förhandsrutorna inte uppdateras tillräckligt ofta. Vilket resulterar i att webbplatser kan länka vidare dig till suspekta webbplatser som innehåller skadlig programvara trots det att du har använt dig av ”Instant Preview”. Funktionen blir med andra ord smått kontraproduktiv vad gäller säkerheten som den är ämnad att bidra med. Du kan bli invaggad i en känsla av att webbplatsen som du just har förhandstittat på är legitim vilket visar sig vara falskt när du väl har klickat på länken och blivit drabbad av skadlig programvara.
Googles nya ”Instant Preview” potentiell virusspridare. - Mjukvara.se
Som du kan se i bilden ser hemsidan som förhandstittas på legitim ut men när du väl har klickat på länken skickas du vidare till en falsk webbplats som ber dig att uppdatera din webbläsare.  Detta är ett problem som Google bör ha åtgärdat när de börjar rulla ut funktionen till deras nationella sökmotorer världen över. Det kan tyckas att det inte borde vara så svårt att höja uppdateringsfrekvensen för funktionen? Vad tror ni?
Källa:
Källa 1