Google har arbetat aktivt för att förbättra sökresultaten i sina sökningar under de senaste åren, dels för att lämna bättre resultat, men även för att göra sin sökmotor säkrare. De har skapat ett verktyg för webbadministratörer som meddelar administratörerna när deras webbplatser har blivit kapade eller infekterade av skadlig programvara. Detta i en kombination med att Google även utbildar webbadministratörer i säkerhet har lett till att de skadliga sökresultaten har minskat kraftigt.
Google sökresultat säkrare än tidigare. - Mjukvara.se
Tidigare har 90 procent av sökresultaten på de tio första sidorna i en Google sökning innehållit webbplatser som varit infekterade av skadlig mjukvara. Vid den senaste undersökningen visade det sig att enbart var tredje resultat innehöll någon form av skadlig mjukvara, en oerhörd förbättring.
En annan anledning till att sökresultaten har blivit säkrare är att de ansvariga för webbplatserna har blivit mer vaksamma och upptäcker tidigt om något händer med deras webbplats. De agerar därefter mycket fortare, något som resulterar i att sökresultaten hålls rena.
[ad#Google Blogg]
Även om Googles sökresultat har blivit säkrare för populära sökningar så har sökningar efter programvara förblivit väldigt infekterade av webbplatser med skadlig mjukvara. Det är inte bara Google som har problem med skadliga sökresultat. Det gäller samtliga sökmotorer då problemet egentligen inte ligger hos dom, utan hos ägarna till webbplatserna. Det är dock Googles image som blir nersmutsad om deras sökresultat leder till att användarna får skadlig mjukvara i sina datorer.
Källa 1