Två år har passerat sedan Michael Jackson dog i förtid och därmed lämnade sina två barn och familj, samt tusentals och åter tusentals hängivna fans efter sig. Stora mängder av fans ville hedra den fallne pop-prinsen genom att hedra honom eller helt enkelt visa sin respekt på något sätt. Bland annat genom Facebook.
”Gratis Ipad och Laptop” bluff cirkulerar på Facebook! - Mjukvara.se
Cyberkriminella insåg tidigt att stora mängder människor skulle ha en önskan om att få hedra Jackson på två års dagen och skapde därför en kampanj som utnyttjade detta fenonomen. De skapade Facebook-sidan ”I Love Michael Jackson” där sörjande fans kunde lämna sina avskedshälsningar.
Att lämna en hälsning via Facebook-sidan är helt oskadligt. Men under information finns det länkar med erbjudanden som leder en till skadliga webbplatser. Länkarna går under namnen ”Get a FREE iPad 2”, ”Take the Facebook survey to claim a FREE prize” och ”Test & Keep a FREE Dell laptop”. Samtliga länkar är mycket troliga att locka en stor mängd besökare trots att det kanske ringer varningsklockor hos de flesta besökarna.
[ad#Google Blogg]
Säkerhetsföretaget BitDefender har undersökt länken som erbjuder en gratis iPad för att se vad som händer. För att kunna ta del av erbjudandet måste du starta en prenumeration av blandade e-post från tredjeparts aktörer till de cyberktiminella. Dessutom måste du uppge personlig information så som namn, adress, e-postadress, födelsedatum och telefonnummer.
Självklart finns det ingen iPad att erhålla, och du har blivit grundlurad. Men de cyberkrimienlla har samlat på sig din personliga information och kommer med stor sannolikhet att sälja den vidare. De cyberkriminella är dock väldigt specialiserade på den amerikanska kontinenten, då Européer inte kan ta del av erbjudandet i första hand.
Källa 1