Google Docs verktyg för phishing attacker

Google Docs är en gratis molntjänst innehållandes ordbehandlare, kalkylprogram samt ett presentationsprogram. Dessutom erbjuder tjänsten goda möjligheter för att samarbeta i olika dokument. Google Docs är ett kraftfullt verktyg för den som inte vill använda Microsofts Office-paket av olika anledningar. Egenföretagare som inte vill spendera stora summor på en kontorssvit kan dra bra nytta av Google Docs. Dessvärre är det även ett verktyg som används frekvent av cyberkriminella.

Google Docs verktyg för phishing attacker - Mjukvara.se

Säkerhetsföretaget Sophos har hittat två phishing kampanjer som drivs med hjälp av Google Docs. Den första är riktad mot den australienska banken ANZ Bank’s kunder, medan den andra är riktad mot en amerikansk skolas portal användare.
Cyberkriminella ser ett antal fördelar med att utnyttja Google Docs. Webbadressen för Google Docs ger phishing kampanjen en viss mån av legitimitet i läsarnas ögon. Dessutom innehåller webbadressen HTTPS, vilket betyder att den anslutningen är krypterad. HTTPS används av webbplatser som internetbanker och kortbetalningssajter. Ytterligare en fördel för cyberkriminella är att Google Docs är tillgängligt var som helst under förutsättning att användaren har en internetanslutning.
[ad#Google Blogg]
Som brukligt rekommenderas användare att iaktta en viss skepsis mot e-post med främmande avsändare. Du som användare har kontroll över dina handlingar på internet, du kan själv se till att inte klicka på länkar i suspekta e-post.
Källa 1