Familjeband-Hjälp i din släktforskning - Mjukvara.seFamiljeband.se är en svensk webtjänst för att visualisera sitt släktträd. Här kan du enkelt bygga upp ditt släktträd, själv eller tillsammans med dina släktingar. Med tjänsten kan du bygga en karta som visualiserar din nuvarande familj och över generationerna. Denna artikel om Familjeband.se är en kom igång guide för dig som är ovan användare av webtjänster. Tjänsten drivs av Genline.se. Ett känt företag inom svensk släktforskning som även digitaliserar tex svenska kyrkböcker. Tjänsten är gratis och på svenska

För att komma igång klickar du till Familjeband.se. Där möts du direkt av en ruta där du skall fylla i ditt namn, epostadress och ditt kön. Detta är det enda du behöver göra för att komma igång.(Klicka på bilden om du vill förstora den)
Familjeband-Hjälp i din släktforskning - Mjukvara.seJag har försökt få min mamma engagerad i MyHeritage. tyvärr har jag inte lyckats så bra. Mycket beror det på att MyHeritage är på engelska. Här tror jag faktiskt att jag kommer lyckas bättre. Familjeband.se är nämligen på svenska. Min Mamma kommer känna sig mycket mer komfortabel med detta
Nu är du medlem och nästa steg är att lägga till dina släktingar och ladda upp foton. På bilden nedan kan ni se att jag lagt till min pappa(den blå avlånga figuren) och i det gula inmatningsfälten håller jag på att skriva in min mammas namn.  Om ni trycker på det gula plustecknent på er figur, dyker det en ruta där ni kan lägga till era släktingar. Det som är viktigt att veta här är, att om ni anger personens emailadress, då kommer han eller hon att få en inbjudan till tjänsten. Det finns en social dimension av denna tjänsten. (Klicka på bilden om ni vill förstora den)
Familjeband-Hjälp i din släktforskning - Mjukvara.seVärt att notera är att manliga släktingar har blå färg och kvinnliga släktingar har röd färg. Min mamma är ännu inte tillagad här på denna bilden.
Nästa steg är att skriva information om dig själv på din profil. Framförallt tycker jag du skall lägga till en bild på dig själv. För att komma till inmatningssidan för er profil, då klickar ni på den lilla röda symbolen bredvid ”mer info” på er lilla ruta på skärmen. Då kommer denna sida upp:(klicka på bilden om ni vill förstora den)

Familjeband-Hjälp i din släktforskning - Mjukvara.se

Här kan du se all personlig info om dig. Bilder, släktingar, platser som du är kopplad till(tex där du bor eller bott) Du kan inte redigera på denna sidan utan du måste klicka ”Editera x profil”. Denna länk finner du uppe i högra hörnet. På bilden ovan finns det en röd ram kring var du skall klicka.

Nu kommer du till en sida där du kan editera din profil. Varför skall man då göra detta? Jo, att visualisera släkten på detta sätt är en social aktivtet. Som ett litet forum för din familj. När man lägger upp sitt släktträd på detta viset så med en gnutta tur finner man andra släktingar och de släktingar som det går ut mail till. De börjar redigera sina profiler, lägga till sina släktingar, ladda upp foton. Man bygger släktträdet tillsammans! På sin profil kan man göra flera saker

  • Redigera info om sig själv(Fliken ”Personer”)
  • Man kan lägga till viktiga  händelser i sitt liv. Giftemål, konfirmation osv(fliken ”Händelser”)
  • Var man bor(Fliken ”Bosatt på”)
  • Bilder eller andra typer av filer(Fliken ”Filer”)
  • Källor. Här kan du lägga upp olika hänvisningar för dig själv(Fliken ”källor”)

Nedan finner du en skärmdump av profilsidan där du tydligt kan se flikarna och att jag befinner mig på ”person”-fliken

Familjeband-Hjälp i din släktforskning - Mjukvara.se

Nu är du igång med Familjeband.se. Nu är det bara att uppdatera med släktingar och se till att de får ett mail så du bjuder in dem, så att de enkelt kan engagera sig.

Jag gillar familjeliv.se av tre skäl:

  1. Den är gratis.
  2. Den är på svenska
  3. Den har en starkare släktforskningsaspekt än tex Myheritage(mer om detta i senare blogposter)

Det finns en svag negativ aspekt och det är att Familjeband.se fortfarande är i en betafas, dvs tjänsten är fungerande men ännu inte på den nivån som Genline vill ha den på. Detta är en övergående fas.

Det finns mer man kan göra med Familjeband.se. Den kommande vecka kommer vi förklara hur man använder Familjeband.se mer på djupet, forum och Bygdeband. När vi senare tittar på släktforskningsprogram, kommer vi också visa hur du kan ladda upp data till ditt familjeträd på Familjeband.se.

Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se här. Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här

Relevanta blogposter

MyHeritage

Lär dig mer om Släktforskning på nätet!