Bygdeband är en tjänst inom Familjeband som möjliggör för Hembygdsföreningar att digitalisera sitt arkiv. Det innebär inte bara att man får digitala kopior utan materialet blir indexerbart, tagbart och därmed sökbart. Jag tänkte här visa exempel på vad detta kan innebära.
karolinamattesdotterMellan 1856 och 1900 levde Karolina Örtberg.Karolina är född  Vedby som Mattesdotter och för er som inte är familjär med skånsk geografi så ligger Vedby strax öster om Klippan. Bilden här bredvid föreställer Karolina.Ni kan se att den är fotograferad då kortet fortfarande är inom sin ram.
Denna information har inte bara uppkommit. Den kommer från Färingtofta-Riseberga hembygdsförening. Min mamma är från Ljungbyhed vilket är i princip samma sak. Så de platser jag skriver om här känner jag väl till. Färingtofta-Riseberga hembygdsförening har inte legat på latsidan. De har ett antal objekt i sitt arkiv för Karolina som är relaterade till Karolina.(se nedan)
Detta är det magiska med Bygdeband. Denna digitalisering gör det ju möjligt för de nu idag levande släktingarna att hitta Karolina och den infon som är relaterad till henne och den kan lättare bevaras till eftervärlden. Om Färingtofta-Riseberga Hembygdsförings arkiv brinner upp, gud förbjude, så finns all material ändå kvar.
Det kan tyckas märkligt kanske att jag hetsar upp mig över detta men det jag skriver om här är så nära internets hjärta man kan komma. Ett företag, Genline skapar Bygdeband som plattform, där hembygdsföreningar kan digitalisera sina arkiv. Detta material blir sedan indexbart och sökbart för släktforskare som kan tagga materialet till sina släktträd och koppla ihop släktträd, information om släktingar osv. Alla parter interagerar med varandra i en win-win situation.
Exempel på hur man använder Bygdeband! - Mjukvara.se Fotograferad inbjudningskort till Karolinas begravning i Riseberga kyrka. På samma plats som min egna mormor ligger begraven för övrigt. Bilden är hämtad direkt från Karolinas profil i Bygdeband där all material till henne är länkat.
Exempel på hur man använder Bygdeband! - Mjukvara.se
Artikel om Karolinas död. Även den fotograferad från Färingtofta-Riseberga Hembygdsförening.
Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se här. Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här
Om du vill lära dig mer om släktforskning