Ehandel växer explosionsartat och det har på sistone förekommit en hel del omfattande bedrägier på den svenska marknaden.Man kan inte skydda sig till 100%. Bedragarna är oftast väldigt begåvande. Kriminella är ofta entreprenörer och duktiga på att lösa sin ”problem” men det finns några enkla grundregler som ändå gör det mycket svårare för bedragarna. Läs även vår större artikel om säkrare e-handel.
Tänk på det här när du e-handlar:

  1. Håll din webbläsare uppdaterad. Se till att du har den senaste aktuella versionen, så att du inte surfar på en gammal Internet Explorer med en massa säkerhetshål.
  2. När betalningen ska genomföras, titta i adressfältet. Adressen ska börja med https:// och inte http://. S:et betyder att datan skickas krypterat. Undvik okrypterade nätbetalningar!
  3. Skapa en bild av butiken innan du handlar. Verkar de seriösa? Finns det telefonnummer och adress, hur ser deras leverans- och returpolicy ut? Googla på företagsnamnet för att få reda på mer.
  4. Efter genomfört köp, logga in på din Internetbank och kontrollera att transaktionen gick korrekt till.
  5. Skriv ut och behåll kvitton och orderbekräftelser. Dessa behöver du om du har frågor angående din beställning.

Hos Cint kan du finna användarinformation om olika detaljister på nätet. Känner du inte till de du skall handla hos bör du lägga 10 minuter och undersöka vad andra köpare tycker om just den butiken du tänker handla hos.

Fem tips för att handla säkrare på nätet - Mjukvara.se