*Surar över facebookvirus* - Mjukvara.seVirus sprids på alla sätt och det senaste av alla märkliga viruset jag stött på sprids via Facebook Det kom som ett mail från en kompis och såg ut som ett vanligt mail. Hopplöst felstavat och konstigt så att alla varningsklockor skrek. Och helt uppenbart var det ett virus när jag kikade närmare på det. En länk som man skulle klicka på, och sen installerar man viruset själv. När jag googlade runt lite så finns det flera olika varianter på virusen och de har till och med fått en liten artikel i DN.
Facebookviruset gör mig mer förbannad än andra virus. Det är alltid ett svineri att göra virus och bara vilja sabba andras datorer – och i förlängningen tid, pengar och sådant. Men facebookvirus är värre än andra.
Just nu uppfattas Facebook som säkert av många. Det gör att garden sänks, och att man i högre grad litar på länkar eller mail som skickas. Visst kommer de flesta av mina kompisar reagera om de får ett mail på engelska från mig, särskilt om det är illa stavat. Men någon kanske är nyfiken, slarvig och klickar utan att tänka sig för.
Vad virusen via facebook gör är att snikåka på mitt sociala kapital. Det får mina vänner att tro att jag skickar saker som skadar dem. Och skapar friktion mellan människor. Så har virus funkat i flera år via mail, men där är vi vana vid att någon försöker smitta oss i större utsträckning. Facebook är nytt och uppfattas som säkert av många, vilket gör att det går att snikåka från mig till mina vänner. Sådant gör mig sur.
Andra bloggposter om Facebookvirus
TKJ om Kaspersky och Facebookvirus
Softype om virus och malware via Facebook
BetaNews om hur viruset fungerar