Gratis eller betalversion av Ad-Aware?

Jag har i ett par inlägg puffat för Lavasoft Ad-aware och fått ett par frågor om man ska köpa betalversioner eller har den fria versionen av Ad-Aware. Den enklaste frågan att besvara är för de som har småföretag, där  säger Lavasoft själva att alla företag skall ha licens. Där finns inget alternativ med andra ord.
Ad-aware insekter på Mjukvara
En attityd som jag ibland stöter på är att om man inte vet att man behöver något så gör man det inte – med andra ord, tvekar man så ska man ta Free. Jag tycker inte riktigt om den inställningen, alla har någon gång varit noviser och jag lär mig fortfarande massor om mjukvara eller finesser i program. Dessutom gillar jag att hjälpa andra. Så jag ska försöka hitta lite argument för att bena ut om man ska ha Ad-aware gratisversion eller betalversionen.
Gratisversionen saknar några funktioner – antivirus, utökat skydd mot hot, realtids övervakning, specialscanningar, snabba uppdateringar, processövervakning, nätverksövervakning och lite annat. Dessutom saknas support. Speciellt realtidsövervakningen tycker jag är viktigt. Man kan ju jämföra brist på realtid- tidsövervakning med att ha dörren öppen till ditt hus och sedan med jämna mellanrum ringa Securitas för att be dem kolla huset efter inbrottstjuvar, kontra att ha realtidövervakning, dvs ett stängd och låst dörr. Realtidsfunktionaliteten känner jag är det bästa argumentet för köpversionen. Att slippa tänka är värt mycket och ökar säkerhetsnivån genom att ta bort ett manuellt argument.
Om vi sen tittar på Ad-aware Plus. Den kostar 27 dollar för första året. Det är strax över 200 kronor, en ganska överkomlig summa. För de pengarna får man inte minst supporten. Det ska inte underskattas om man är lite ovan vid datorsäkerhetsfrågor. Utöver supporten finns realtidsövervakning, möjlighet att specialanpassa scanning, möjlighet att blockera vissa sidor och mycket mer. Det är mycket man får för mindre än en krona om dagen. Är man det minsta osäker så tror jag faktiskt att man bör överväga att ha betalversionen i ett år. Två hundra för ett år är inte mycket pengar och det är massor med tid man sparar om man räddas från ett fel eller haveri. Man kan jämföra med en hemförsäkring. Den kostar 1000-1500 SEK per år och datan som skyddas av programmet, är i vissa fall svårare att ersätta än en stulen TV
Steget upp till Ad-aware PRO är ganska stort, det kostar 40 dollar. Runt tre hundra femtio kronor. För det får man nyckelfunktioner – support, och lågnivå övervakning inklusive exempelvis nätverks och processorscanning. Denna upplever jag är för mer professesionella användare som måste lösa olika typer av datorsäkerhetsproblem
Vad ska man då säga om de olika varianterna? Till studenter, och kunniga hemanvändare och  skulle jag nog oftast rekommendera den fria varianten. Den ger ett hyfsat skydd, är enkel och är man inte så aktiv på nätet eller har begränsade resurser är det ett bra alternativ. Till hemanvändare som är mindre datorkunniga, framförallt familjer med barn och mindre företag skulle jag rekommendera Plus. Det ger en realtidsövervakning för både spyware och virus, liksom möjligheten att blockera vissa sidor på nätet.  Och kostnaden för det skyddet är knappt två hundra. PRO är jag mer tveksam till. Det man får för pengarna är inte så jättemycket, och priset mot Plus är nästan 50% mer. Jag kan inte riktigt se att värdet ökar så mycket.
Så sammanfattningen blir. Använder du Lavasoft Ad-aware och vill hålla i pengarna eller är måttlig/kunnig användare som besöker ungefär samma sidor fungerar Free jättebra. Använder du nätet mer, är okunnig eller har barn och andra som också använder datorn finns det goda skäl att betala de två hundra för Ad-aware Plus. Pro är överkurs för de flesta.
Andra bloggare om Ad-Aware
Hos Din-IT-Kunskap kan du ladda ned Ad-Aware
Även hos TKj kan man ladda ned Ad-aware