Mjukvara Logo

Blogg om programvaror, internet och webbapplikationer

KATEGORIER Antivirus AntiSpyware Surfa anonymt Backup Krypteringsprogram Webbhotell Programvara Gratis-program Internetkatalog

 

 

4 januari, 2009

Flickr- Kom igång med ditt digitala fotoalbum

Filed under: Om Mjukvara — Taggar:, , — Christian Rudolf @ 11:09

När jag var yngre hade jag en kamera. Min pappa köpte den någon gång när han var i Asien på någon tjänsteresa. Jag använde den rätt flitigt. Dessutom var jag en flitig användare av fotoalbum. Korten framkallades, sorterades, klistrades in och jag skrev dessutom kommentarer till varje kort jag klistrade in. Jag var duktig redan då. De flesta sjuttiotalister som läser detta kan känna igen sig. Finns det en nittiotalist som läser det undrar de nog vad jag skriver om. Nittiotalisternas uppfattning om fotoalbum är att de är 100% digitala.

FLickr

Flickr-Bildalbum på nätet

Men dagens 90-talister gör exakt samma sak som vi födda på sjuttiotalet, bara att det är digitalt. De bläddrar inte tillsammans i fotalbumet, de skickar länkar med bilden istället. De skriver inte beskrivningar utan ”taggar” bilder istället. Personligen tycker jag detta är mycket effektivare. Framförallt blir det lättare att ”dela” bilderna med någon. Bara ta en länk och skicka. Ofta kan mottagare skriva en kommentar själv till bilden eller ”tagga” med namn de som finns på bilden. Ett beteende som tex är vanligt på Facebook.

Läser du detta inlägget kommer du lära dig att använda Flickr. Det innebär

 1. Hur man laddar upp bilder
 2. Hur du ser till att dessa bilder inte sprids och att du har kontroll över bilderna
 3. Hur du gör dina bilder sökbara

Flickr är en bildtjänst vars nytta är att du enkelt kan ”förvara” dina bilder online och om du har många bilder, blir lättare att söka i din bilddatabas. Att dela bilder blir också lättare eftersom varje bild får en URL som du kan skicka via tex mail eller MSN till vänner och familj

För att komma igång har Flickr en gratistjänst. Du kan gratis ladda upp 100 MB av bilder varje månad. Detta motsvarar mellan 25-100 bilder beroende på bildernas kvalite. Det finns också andra begränsningar men just mängden uppladdad data är den viktigaste.  För de som betalar finns det inga begränsningar. Min rekommendation är faktiskt att ni köper ett abonnemang.  Åtminstone i början. Ofta är det så att man har stora mängder bilder liggande på datorn och de flesta människor har ingen backup. Därför bör man ladda upp alla sina bilder på Flickr för att slippa olyckor  med sin egna dator som gör att alla bilder försvinner. Kostnaden är ca 15 SEK i månaden. En billig försäkring för att ens bilder inte skall råka försvinna.

Så här gör man för att komma igång:

Anmälan. Du måste ha en yahoo email. Det är lite tråkigt för det är nämligen lite bökigt att skaffa. Det är dessutom ovanligt i Sverige att man har en yahoomail så för 99% av användarena måste registrera en yahoo mail och få ytterligare lösenord att hålla reda på. Detta är den enda struliga delen av Flickr. Allt annat flyter smärtfritt.

Efter registering är det uppladdning av bilder som gäller. Det finns två sätt

 1. Har du få bilder börjar du lämpligast under ”upload your first photos” eller klickar här om du redan är inloggad på Flickr
 2. Har du många foton är det bättre att ta Flickr Uploadr. Detta är en programvara du laddar ned till din dator(finns både för PC och Mac). Med hjälp av denna programvaran kan du enkelt bara dra din bilder så laddas de upp. Begränsningen handlar om hur snabbt bredband du har. Har du många bilder kan du få hålla på ett par timmar. Flickr Uploadr hittar du på Flickr:s toolsida. Är du inloggad kan du klicka här!

Nu är dina bilder uppe. Gratulerar du är nu en riktigt Flickr användare. Det finns några aspekter till som du som nybörjare måste tänka på:
Anonymitet: Vill du att dina bilder skall synas för hela världen? För mig är detta viktigt . Mina bilder är helt normala men jag vill inte att de flyter runt på hela nätet, fritt för alla att titta på. Om du känner på samma sätt gör du på detta sättet, annars struntar du bara i dessa punkter:

 1. Du redigerar dina inställningar under ditt profilnman, högst uppe till höger, klicka därefter ”privacy and permission”
 2. Därefter måste du gå igenom följande punkter och klicka så att andra användare inte kan få tillgång till dina bilder:

a. Vid” Who can download your stuff” skall det stå ” Only you”.
b. Vid “Who can share your photos or video” skall det stå ” Only you”.
c. Vid “Who can print your photos” skall det stå ” Only you”.
d. Vid “Who can blog your stuff” skall det stå ” Only you”.
e. Vid “Make your photos eligible for invitation by Getty Images?” Skall “no” vara inställningen
f. Vid “Who will be able to see, comment on, or add notes” skall det stå ” Only you”.
g. Vid “What license will your content have” skall det stå All rights reserved ©

Nu har du kontroll over spridningen av dina bilder. Du bestämmer! Under denna punkten på sidan:” Who will be able to see, comment on, or add notes” styr du också inställningarna på alla nya bilder som laddas upp. Står det ” View: Only you” då är alla ny bilder ej synliga för andra. Man kan också för varje bild ändra inställningar.

Nu är det en sak kvar innan du har full nytta av ditt Flickr bildalbum. Sökningar bland dina bilder. Just nu är den enda informationen som finns om dina bilder, namnet på bilden. Det är ofta en helt meningslös sifferserie. Den säger inget om bilden. Det är nu du måste göra som gamla tiders fotoalbum, skriva beskrivningar på varje bild. Har du många bilder är det mycket jobb att skriva beskrivningar. Därför finns det något som heter tags. Alltså en form av ”etikett” du kan sätta på varje bild. Om du klickar fram en av dina bilder så hittar du tagrutan till höger om bilden. Se bilden nedan!

Här lägger du till taggar på Flickr

Här lägger du till taggar på Flickr

Dessa tags gör det lättare att hitta när du söker efter bilder. Bilderna är då ”klassificerade

Har du många bilder är det så klart ett stort och jobbigt projekt att tagga dem. KLicka då på Organize i menyraden överst. Då kan du välja ut ett antal foton, tex på dig själv. Därefter tagga alla enkelt med tex ditt namn, eller ”Snygg” 😉

Nedan finner ni en bild på mig. Den är taggad med ”Christian Rudolf”(jag), ”Bessereggen”(precis klättrat upp för Bessereggen i Joutenheim, Norge) och ”Snygg”(behöver inte förklaras). Url:en som alla kan använda för att tex skicka denna bilden via mail är: http://farm4.static.flickr.com/3248/3163292260_ff03195826.jpg?v=0 Då kan ni också skriva kommentarer till bilden. Den är också sökbar på Flickr med de orden.

Bilden nedan ligger på Flickr:s servrar men visas här. Om ni väljer att använda Flickr på detta viset måste ni länka tillbaka till den sidan där bilden ligger, så här.

Bessereggen

Bessereggen

No related posts.


 

25 Comments »

 1. Om du publicerar bilder som ligger på Flickrs servrar, så måste man faktiskt ha en länk till bildsidan på eller vid bilden, enligt dom själva.

  Comment by Gustav

 2. Även om det är ens egna bild?

  Comment by Christian Rudolf

 3. Gustav har rätt. Har uppdaterat bloggposten!

  Comment by Christian Rudolf

 4. Ja fast de hade inte mycket för den ändringen efter de införde den. Orsaken att de införde det för tror jag ett par år sedan var nog tappet de fick i sökmotortrafik då kontra mängden bilder. Men det var nog ingenting djuplänkar i sig hjälpte för övergripande utan var då nog mer orsakat av den enormt snabba tillväxten i undersidor kontra mängden inlänkar som inte ökade särskilt.

  Från den aspekten var sådana länkar optimalt för Flickr bör hamna tror jag är profilsidan d.v.s. för Rudolf:
  http://www.flickr.com/photos/disruptive/
  Om nu Yahoo inte exkluderat den från indexering av någon obegriplig anledning (har inte tittat efter).

  Comment by Hans

 5. Den där regeländringen var ju dessutom jobbig för mig och en
  anledning till att jag bloggar mycket mindre på min bloggbilder.wordpress.com. Det tog mer energi att göra tillbaka länkarna för att uppfylla creative commons villkoren genom att jag inte längre bara kan kopiera författarnamnet och creative commons bilderna. Istället krävdes att man gjorde en manuell länk.

  Det där kravet innebär faktiskt att det är enklare för mig att spara ned bilden och ladda upp den på WordPress.com. När jag gör det pipas den automatiskt till ett filter som exporterar till jpg med viss förstörelse så har man en unik bild. Därmed tappar Flickr trafik den vägen också för den delen.

  Och jag vet att det inte bara blev jag som började spara ned bilderna lokalt istället för att hot-länka Flickr. Så det där tappade det mycket på.

  För mig är det obegripligt att en stor aktör som Yahoo / Flickr inte tänker igenom sådant där bättre innan de inför det!

  Förövrigt var det en bra nybörjarguide till Flickr du gjorde. Jag har tipsat om den på bloggbilder!

  Comment by Hans

 6. Hans

  Det mesta är ännu ogjort!

  Comment by Christian Rudolf

 7. Juste guide, jag kanske visar den för farsgubben som bekymrat sig för sin bild-backup på sistone!

  När du skriver en så grundläggande guide (jag hade inte tänkt på att det kan vara bekymmer att skaffa yahoo-konto, men du har ju så rätt) så kliar det i fingrarna på mig att göra en guide till flickrs alla tuffa, produktiva och användbara funktioner som geotagging, cc-licensiering, länkningen, last.fm-tagging etc… bah 🙂

  Comment by Carl-Johan Sveningsson

 8. Gör det CJ. Fixa det denna veckan så få du relevanta länkar av mig!

  Comment by Christian Rudolf

 9. Ok, jag trillade dit och skrev om några häftiga användningsområden av flickr:

  http://unclecj.blogspot.com/2009/01/awesome-advanced-uses-of-flickr.html

  Comment by Carl-Johan Sveningsson

 10. Hur är det med rätten till bilderna sedan man lagt upp dem på flickr? Jag antar att man behåller alla rättigheter själv, eftersom det är så många som använder tjänsten, men vill iaf kolla (och ja, jag är för lat för att läsa igenom det fintstilta..=). Sen undrar jag ifall det är någon som vet ifall det finns någon automatisk backup-möjlighet? Så att man verkligen kunde använda flickr som backup, menar jag? Jag fotograferar ganska mycket och att sitta och manuellt lägga upp alla mina bilder (även om det finns smidiga sätt att göra det på) är inte ett alternativ för mig. Sist men inte minst – tack för intressant inlägg!

  Comment by eva

 11. Eva:

  Du bestämmer själv vilken rättighetsnivå du vill ha. På din blogg har du tex Creative Commons. Du kan sätta att dina bilder skall vara under den licensen på Flickr.

  Sedan finns det ju såklart en praktikst aspekt. Någon kan ju ta dina bilder och inte följa CC-licens bestämmelser, dvs kränka dina rättigheter. Är du en privatperson är det inte troligt att du stämmer dem. Det kostar för mkt.

  I mitt fall har jag satt 99% att de bara skall synas av mig. Detta skyddar dem från upphovsrättsbrott.

  Backup!

  Jag gör såhär:
  Jag laddar upp mina bilder på Flcikr. Där går jag igenom dem och efterhand taggar, deletar eller gör dem synliga
  Jag har även en backuptjänst som backuppar innehållet
  de ligger även lokalt.

  Dvs mina bilder finns på tre ställen.

  Det är väldigt enkelt att ladda upp bilderna på Flickr. När du skal tämma din kamera, skapa du en ny katalog. Lägger alla bilderna där. Sedan använder du dem uppladdningsprogramvaran jag diskuterar i blogosten för att ladda upp allt. Det tar bara några minuter även om uppladdningen kan ta längre tid, beroende på din hastighet på bredbandet.

  Jag skall skriva en separat bloggpost om rättigheterna på Flickr.

  Comment by Christian Rudolf

 12. Jag har använt flickr sedan 2004. Alla som vill kan blogga (eller ladda ner), mina bilder. De flesta som bloggar mina foton länkar tillbaka till flickr och talar om att bilden är min. Har tittat runt på många andra fotosajter genom åren men enligt min åsikt är flickr bäst, trots en del förändringar sedan Yahoo! köpte sajten från grundarna. Endast ett par gånger har någon försökt stjäla någon bild för att tjäna pengar eller göra reklam för någonting och det är ett ganska bra betyg tycker jag.

  Comment by Stefan Jansson

 13. Åh! Tack! Att den där uppladdningstjänsten var så smidig hade gått mig förbi (läs: jag läste inte tillräckligt noga..=)! Jag får kanske försöka ännu en gång att ta mig förbi min aviga inställning till flickr. Det verkar ju så bra.. (men är – i mina ödmjuka ögon – så otroligt fult och speciellt fult att navigera i! Jag vet att de flesta tycker precis motsatsen, men har aldrig lyckats komma över detta..)

  Vad använder du för backuptjänst? (sorry om du kanske redan skrivit om detta tusen ggr, jag hittade hit igår och har inte hunnit utforska allt ännu)

  ps. Stor eloge för att du orkar vara så pedagogisk! ds

  Comment by eva

 14. Oj, glömde jag skriva om CC-licensen i min post? Då blir det ju sex områden! Ska fixa det snarast!

  Comment by Carl-Johan Sveningsson

 15. Kan passa på att rekommendera alla som vill använda Flickr lite mer aktivt att skaffa det otroligt prisvärda Pro-kontot som inte kostar så mycket. Förutom att man kan ha fler album och inga begränsningar så blir genast statistiken lite mer intressant också. För de som tycker sånt är kul alltså.

  Vill man bli sedd på Flickr är det ett måste att vara aktiv där. Gå med i grupper, delta i diskussioner, posta bilder till de grupper som känns relevanta och vara allmänt trevlig när man kommenterar andras bilder.

  Det brukar ge resultat.

  Comment by Stefan Tell

 16. Tack Stefan

  Att lyckas med framgång i comunties är inte helt lätt och framförallt inte arbetsfritt. Ett tema för ett helt gäng bloggposter från min sida ngn dag 😉

  Comment by Christian Rudolf

 17. Tack Eva. Snällt sagt!

  Privat använder jag Storegate. Den är lika smidig som Flcikr. De har ett liknande backupprogram. Du bara väljer vad som skall laddas upp, sedan backupar den när du bestämt att det skall backas upp.

  Läs mer här:http://www.mjukvara.se/backup-storegate

  Du kan testa gratis för att se hur det är!

  Comment by Christian Rudolf

 18. Stefan Jansson

  Tack för den kommentaren. Den tillförde verkligen blogposten mkt!

  Comment by Christian Rudolf

 19. Hej Christian,

  Bra nybörjarguide tycker jag.

  Tycker du bör ändra denna mening från:

  ”Url:en som alla kan använda för att tex skicka denna bilden via mail är: http://farm4.static.flickr.com/3248/3163292260_ff03195826.jpg?v=0 Då kan ni också skriva kommentarer till bilden.”

  Till:

  ”Url:en som alla kan använda för att tex skicka denna bilden via mail är: http://www.flickr.com/photos/disruptive/3163292260/ Då kan ni också skriva kommentarer till bilden.”

  Comment by Jim Westergren

 20. Något som kan vara bra att känna till för fotointresserade är att man kan bygga en egen fotocommunity som även kan vara privat med Ning. http://www.ning.com
  Det kanske är något för den lilla fotoklubben eller om du vill använda den som social community i bostadsrättsföreningen…

  Jag har en egen community där http://bildochfoto.ning.com för att jag tror att det är bra med fler möjligheter och det är också ytterligare ett ställe att synas på för fotografer.

  Det är en liten och gemytlig community än så länge. Det går också att skapa egna grupper där så har man ett specialintresse så kan man samla fotokompisar där…

  Comment by Bengt

 21. Tack Jim

  Uppdaterat!

  Comment by Christian Rudolf

 22. Det enda jag vill är att få en svart bakgrund på Flickr.com
  Ett fotogalleri med vit bakgrund är bara sååå feeeeeeeeeel!
  Hur gör man det?

  MVH Camerman

  Comment by Cameraman —

 23. Tack för en informativ artikel om Flickr, har länge funderat på detta, men som så ofta har det stannat vid just funderat.
  Har ännu inte försökt sätta mej in i funktionerna, tror jag ska fuska lite med att ställa en fråga här till de som kan, och det gäller själva uppladdningen av bilderna.
  På min hårddisk har jag allt sparat i en mappstruktur som passar mej bra, och där jag hittar enskilda bilder utan att leta allt för mycket, frågan är då, kan man behålla mappstrukturen vid uppladdning? Eller laddas bilderna upp var för sej för att sedan hamna i en oformlig och omöjlig hög där varje bild måste gås igenom och taggas var för sej. Skulle man börja använda sej av tjänsten vore det ju bra att slippa börja om från början vid en katalogisering av allt. Tack på förhand om någon kunnig person kan detta.

  Comment by Kenneth —

 24. Kenneth

  Det blir en oformlig hög, Du måste tagga bilderna manuellt, tex vid uppladdning. Sedan kan du använda taggarna för att enkelt hitta en viss kategori!

  Comment by Christian Rudolf

 25. […] Mjukvara: Lär dig Flickr […]

  Pingback by Gratis Foto – Tips & Favoriter | Gratisprogram - Hundratals tips!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment