.WWF: filformatet som räddar träd.

Alla har sett e-post med det lilla meddelandet ”Tänk på miljön innan du skriver ut det här meddelandet”, det är ett sätt för avsändaren att medvetandegöra läsaren om att skrivarpapper sliter på miljön i form av förbrukning av träd och utsläpp från pappersproduktionen. Men ett litet meddelande gör inte så stor skillnad om läsaren väljer att ignorera det. Därför har Världsnaturfonden (WWF) nu lanserat sitt eget filformat som inte går att skriva ut, filformatet heter givetvis .wwf!
.WWF: filformatet som räddar träd. - Mjukvara.se
Än så länge finns .wwf formatet bara tillgängligt för användning i Apple OS X där det fungerar i samma bemärkelse som .pdf-formatet redan gör i OS X. Nämligen att man väljer skriv ut i programmens meny och därefter väljer man ”skriv ut i .wwf” istället för att skriva ut till papper. När du väl öppnar det ”utskrivna” dokumentet så finns det inga möjligheter att skriva ut det till papper.
.wwf saknar än så länge stöd för förhandsgranskning och de flesta datorer runt om i världen saknar stöd för formatet, såvida stödet inte har installerats manuellt. Så .wwf-formatet gör inget för att underlätta arbetsflödet, snarare är det ett substitut för ett vida spritt .pdf-format. Världsnaturfonden är medvetna om att .wwf-formatet inte underlättar eller förbättrar arbetsflödet av dokument avsevärt så de väljer istället att marknadsföra .wwf-formatet som ett ställningstagande. Företag eller privatpersoner med webbplatser lockas att använda .wwf-formatet för att kunna sätta formatets logga eller en länk till formatet på deras hemsidor, de lockas med andra ord till att göra ett synligt ställningstagande för miljön.
[ad#Google Blogg]
Det faktum att .wwf enbart finns tillgängligt för OS X är en käpp i hjulet som rullar mot en bredare spridning av formatet. En överväldigande majoritet av alla världens datorer är nämligen Windowsdatorer, och Windowsanvändarna får snällt vänta ett litet tag till för att få tillgång till .wwf. Vad tycker du om .wwf? Är det en bra idé för företag att satsa på? Eller gör formatet intrång på varje individs rättighet att välja att skriva ut till papper eller ej? Kommentera gärna nedan.
Källa:
Källa 1