Winrar är en av de mest populära nedladdningarna på Mjukvara.se. På ett sätt är detta faktiskt lite märkligt. Bredbandskapacitet och att Winrar inte packar videofiler så effektivt är två anledningar till att storleken på filer har mindre betydelse idag än för några år sedan. Även om jag tycker det är en gnutta märkligt så är det ingen anledningen att inte göra programmet mer lättillgängligt och lättare att använda. Är du mindre bra på på datorer tror jag du kan ha nytta av denna enkla installationsguide för Winrar
Börjar med att ladda ner programmet här
Så här installerar du Winrar:
När man startar installationsprogrammet ser det ut så här. Där väljer man bara var på hårddisken man vill spara programmet. För de flesta ovana användare är det lättast att bara trycka installera.

Winrar-Såhär installerar du! - Mjukvara.se

Nästa meny(sen bilden efter detta stycke) är lite mer komplicerad och det är här det kommer frågor. Jag ska kort försöka förklara vad man ska göra här.  För enkelhetens skull delar jag upp bilden i tre och förklarar varje del för sig.
Winrar-Såhär installerar du! - Mjukvara.se
Den första valet du skall göra välja vilka filer du vill kunna packa upp med programmet.  Det den gör är att den bestämmer vilka filtyper som skall automatiskt kopplas till winrar. Rent konkret betyder det att om man klickar på en fil som slutar med den ändelsen så kommer Winrar automatiskt att starta. I mitt fall valde jag bort Zip, Iso och Jar filer eftersom jag föredrar andra program för dem. Som ovan datoranvändare skall du dock inte göra det utan bara klicka ”välj alla”

Uppförstorad bild av valet av filer som kopplas till Winrar
Uppförstorad bild av valet av filer som kopplas till Winrar

Det andra valet du måste gör är om man vill ha Winrar ikon på skrivbordet, om startmenyn ska innehålla Winrar och om man vill ha en programgrupp för Winrar. Det är bara olika sätt att starta programmet och jag sparade en ikon på skrivbordet.

Winrar-Såhär installerar du! - Mjukvara.se

Den sista är den svåra och faktiskt roligaste. Här väljer man hur Winrar skall integrera med Windows. Vi går igenom detta steg för steg så blir det lätt. Det första alternativet bestämmer om man vill ha möjlighet att dra filer in och ur Winrar. Det är också en förutsättning för att man skall kunna ha en meny tillgänglig bara man högerklickar. Snabbmenyerna är om man vill kunna packa/packa upp och annat via att högerklicka med musen. Klickar man där så trycker man på knappen nedan och bestämmer vilket innehåll man vill ha i menyerna.  Det sista alternativet styr om det finns ikoner eller inte. Om man vill ha menyer är mest en fråga om hur mycket man använder winrar. Använder man det mycket är det snabbt och enkelt, använder man det mer sällan så tycker jag att det bara stör och tar upp plats i menyerna. När du är klar här så klickar du bara ok.
Winrar-Såhär installerar du! - Mjukvara.se


Sen är alla viktiga beslut fattade. Då är också installationen klar och man får upp ett avslutande fönster. Tänk också på att för att winrar skall överleva är det bra att betala för licensen och inte använda det som om det vore gratis.

Nu är installationen av winrar klar
Nu är installationen av winrar klar