Wikipedia protesterade mot SOPA, men vad är innebär lagen?

Wikipedia och tusentals andra webbplatser gjorde sig otillgängliga under onsdagen i en protest mot de amerikanska lagarna SOPA och PIPA. Lagarna har varit kraftigt omdebatterade i USA och omvärlden. SOPA Står för Stop Online Piracy Act och PIPA står för Protect IP Act. Media har flitigt rapporterat om protesterna mot de båda lagarna, men hur mycket vet allmäheten om dom. Vi förklarar SOPA:

Wikipedia protesterade mot SOPA, men vad är innebär lagen? - Mjukvara.se

SOPA är ett lagförslag som amerikanska kongressen ska ta ställning till. Lagen ska motverka webbplatser för fildelning så som The Piratebay. Lagen är ivrigt påhejad av produktionsbolag och olika medieimperium. Rupert Murdoch tycker att lagen är ett bra initiativ.
Lagförslaget är dock mycket mer än ett verktyg för att motverka piratkopiering. Enligt lagförslaget ska myndigheter och företag kunna tvinga sökmotorer att radera sina indexeringar av webbplatser kopplade till fildelning. Dock är lagförfattarna lämnat stora tolkningsmöjligheter vilket kan leda till att legala webbplatser drabbas den. CNET har kallat lagen för ”ett dödsstraff för internet”.
Hårddraget innebär lagen att myndigheter och organisationer får makten att bestämma vad du kommer att se när du googlar något, eller besöker en viss webbadress.
[ad#Google Blogg]
Lagen kommer med all sannolikhet inte att antas i sin nuvarande form. Flera förespråkare har backat sedan protesterna anordnades. Samt att vita huset har tydligt meddelat att de inte stödjer lagförslaget. Det är dock viktigt att påpeka att lagförslaget kan skrivas om för att sedan antas. Det är av vikt att hålla sig uppdaterad om lagen.
Källa 1