För dig som driver en egen webbsida kommer här tio stycken nyttiga webbplatser att lägga in bland favoriterna.
Lär dig grunden
w3schools.com
Fylld till bredden av nybörjarskolor är W3Schools en utmärkt startplats och referens att gå tillbaka till när minnet tryter. Här hittar du skolor inom allt från HTML och CSS, till XML och Javscript. Allt med bra exempel och enkel struktur. Artiklarna är lättlästa och välskrivna, så det är förståligt att W3Schools hade 9,5 miljoner besökare under januari månad.
Allt för teknikern
sitepoint.com
En av de mer fullmatade sajtera inom webbutveckling är SitePoint, där det kontinuerligt publiceras artiklar inom områden som PHP, ASP, .Net, CGI, HTML och alla andra tekniska lösningar för att bygga dynamiska webbplatser. Här hittar du även artiklar om hur du gör funktionella och snygga gränssnitt.
Bemästra PHP-programmering
phpbuilder.com
PHP är skriptspråket som verkligen har givit ASP, JSP och till viss del CGI-lösningar en rejäl fajt. PHP går nämligen under öppen källkod, där det fungerar utmärkt tillsammans med SQL-servern MySQL och webbservern Apache. På många plan är PHP ett starkare skriptspråk än ASP och det är enligt många ett bättre alternativ; om inte för något annat, så i alla fall för att det är gratis.
ASP på hög och låg nivå
4guysfromrolla.com
Sedan många år tillbaka har killarna bakom webbplatsen 4 Guys from Rolla lagt upp artiklar som handlar om programmeringsspråket ASP. Sedan .Net lanserades av Microsoft skriver man också om ASP.Net. Nivån på artiklarna skiljer sig ordentligt – här finns allt från grundläggande guider i hur du skickar e-post från ett skript, till hur du bygger perfekta databaser.
Svensk favorit
www.pellesoft.se
Här samlas de svenska programmerarna för att diskutera all möjlig teknisk utveckling. Från början handlade Pellesoft enbart om Visual Basic, men sedan har sajten breddats och idag finns det många olika språk representerade. Läs artiklar, diskutera och ställ frågor i forum och mycket mer i detta schyssta community.
För de mer avancerade
www.alistapart.com
Bland lite mer avancerade webbyggare är onlinetidningen A List Apart ett litet guldkorn. Här publiceras artiklar som handlar mycket om webbstandarder, exempelvis hur du använder stilmallar (CSS) på innovativa sätt för att göra snygga och praktiska menyer, hur du ska tänka när du gör om strukturen på sajten och så vidare.
Varför uppfinna hjulet?
www.hotscripts.com
Visserligen är det roligare att skriva sina egna skript, och man kan alltid anpassa dem perfekt till sina egna behov, men oftast finns det redan färdiga alternativ att använda sig av. Många av dem är gratis och väldigt många av dem finns representerade på sajten HotScripts. Indelade i flera olika kategorier hittar du närmare 36 000 resurser och skript för din webbplats.
Webbtidning för webbyggare
www.digital-web.com
Ja, webben är onekligen digital, och så är även tidningen för alla er som bygger hemsidor – Digital Web. Här kan du läsa reportage, skolor, nyheter och intervjuer med inriktning på att bygga bra webb. Visst finns här tekniska guider, men mycket handlar om teori bakom att göra schyssta sajter.
Jacob, gurun vi älskar att hata
www.useit.com
Det är många som retar sig på Jacob Nielsen och hans artiklar om hur man ska skapa bra gränssnitt för webben. Fast om man lägger sin irritation åt sidan så inser man att gubben ofta har rätt i sina ideér om att skala ner och skapa en bra struktur. Här finner du mängder av välskrivna krönikor inom design. Sajten är ironiskt nog grisful.
Svenskt diskussionsforum
www.webforum.nu
Utan att tveka kan vi säga att Webforum är det ledande svenska diskussionsforumet inom webbutveckling. Här trängs närmare 12 000 registrerade användare och man har i skrivande stund författat inte mindre än 1,2 miljoner inlägg. Har du frågor om webben kan du absolut ta en titt på Webforum.
Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.se10 nödvändiga sajter för webbmastern - Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här