Twitter Api och Mashups

Twitter är bland det coolaste som hänt sedan jag upptäckte WordPress och anledningen till det är att det är ett helt öppet system, vem som helst kan delta, vem som helt kan läsa, vem som helst kan interagera. Twitter är också precis som weben, det är huller om buller och en himla röra. Precis som verkligheten. Jag älskar twitter!
Twitter har ambitionen att bli ”The pulse of the planet” men till skillnad från verkligheten är Twitter digitalt, det betyder att allt som händer kan indexeras, kategoriseras, analyseras och struktreras på olika sätt. Twitter har insett att det är viktigt och lanserat ett API för att göra all denna data tillgänglig mot andra aktörer som just indexerar, kategoriserar, analyserar och strukterar all denna information som skapas på Twitter hela tiden.
För er som är lite ovan vid interntspråk vill jag förklara API. API står för ”Application programming interface” och är ett sätt att strukturera din data och göra den tillgänglig, enkelt för andra utvecklare. Detta möjliggör att för andra utvecklare att addera funktionalitet och annan data och skapa helt ny information eller tjänster. När man använder information från olika källor, API.er kallas det att man gör en Mashup.
Jag vill lista några bra Twitter tjänster/mashups för er som bla bygger på Twitters API. Det finns väldigt många därute och detta beror på att den informationen och relationerna som skapas på Twitter är så intressanta och behöver struktureras.
tweetdeck1. Tweetdeck har en given plats för mig, jag använder den dagligen. Kan lättast nog förklaras med att jämföra den med en webläsare, fast för Twitter. Med hjälp av Tweetdeck kan du lättare strukturera alla information som du och de som du följer skapar. Det blir helt enkelt mycket mindre rörigt!
twubble2. TwubbleAtt finna sina vänner är inte alltid det lättaste på Twitter. Oftast finner man dem via de där små fotona på varje persons twittersida. Ärligt talat är det jobbigt och tråkigt att bläddra igenom dem. När man har fått några tiotal vänner och bekanta finns det ett enklare sätt Twubble. En tjänst som kollar igenom dina vänners vänner och ger dig förslag på vilka du kanske känner också, därefter kan du snabbt addera de som du känner eller vill lära känna, till allas stora glädje. Tjänsten är väldigt enkel att använda men du bör kanske byta ut ditt lösenord när du gjort det
3. Tweetburner Detta är en twittervariant av Feedburner. Den hämtar ett flöde av länkar och skickar sedan ut det via din Twitterkonto. Sedan kan du enkelt mäta vad dina ”followers” klickar på för att se vad som intresserar dem mest. I dess hårdaste definition tror jag inte detta är en Mashup för det verkar som den accessar ditt konto direkt
topsy4. Topsy Detta är en väldigt speciell sökmotor som bygger på Retweets. Precis som en vanlig sökmotor söker du på ett ord men resultat du får upp bygger på Retweets och vem som Retweetat. Detta gör att Topsy som sökmotor mer visar vad som händer just nu i ett specifikt ämne.  Det kan tyckas overkill att man vill veta om vad folk pratar om just nu i ett ämne men faktum är att just denna sökningen kompleterar Google och andra sökmotor väldigt väl om du är utomstående betraktare i ett visst ämne. Nedan ser ni tex ett skärmdump från Topsy när jag söker på entreprenörskap

Topsy
Topsy

5.twitpicTwitpic! En enkel tjänst för att skicka upp länkar med bilder på Twitter. Du bara laddar upp bilden till Twitpic så skjuts den ut i ditt twitterflöde

6. Till sist vill jag tipsa om en svensk tjänst, byggd av Peter Rosdahl och Pelle Wessman som heter Svpt.nu. Svpt står för Svenskar på Twitter och är en sk Hashtag. Skriver man denna hashtagen i sitt twittermeddelande kommer man upp på denna sidan. Jag är lite osäker på historien kring denna hashtagen men jag är säker på att Pelle eller Peter kommer ta sig tiden och skriva en liten kommentar till denna blogposten och förklara!

Såklart finner mig på Twitter om ni vill följa mina förehavanden och få bra länktips