Hur tjänar du pengar på att titta på tv?

affiliateEn fråga jag ofta får är hur mycket pengar jag tjänar på mitt bloggande. Märkligt nog ställs denna främst av personer som jag kommer i kontakt med som inte själva bloggar. Som om det är en märklig föreetelse att jag vill lägga en timme om dagen på att skriva, dela och kommunicera med andra människor. Jag tror de ser mitt bloggande som ett ”publicerande” men det är ett ”socialiserade”. För de som inte har någon som helst blogguppfattning brukar jag till sist ställa frågan ”Hur mycket pengar tjänar du på tv-tittande?” Då brukar poängen komma. De förstår att det är något roligt och att pengarna i bästa fall är en positiv bonus. Bild, CC,Flickr
Men det är ändå en intressant frågeställning, kan man tjäna pengar och hur, på bloggande. Generellt skulle jag säga att det är ett mycket hårt slit. De flesta bloggare når aldrig upp till några speciella summor alls. Man tjänar mycket mer pengar på att dela ut tidningen på morgonen. Nedan finner ni några beprövade inkomstmetoder

  1. Annonser! Detta är antagligen det vanligaste sättet sedan kan det vara via Google Adsense, affiliateprogram eller tom att man säljer själv. Det sistnämnda är antagligen det mest lönsama även om det är mycket mer jobb än att bara skriva på en blogg.
  2. Få egna uppdrag! Ovanligt men väldigt lönsamt tror jag. Om du tex är expert i ett ämne och skriver mycket om det, då ökar du sannolikheten att de som efterfrågar den expertisen hittar din blogg och får förtroende för dig. En variant av detta är att man får ett jobb via sin blogg(eller mikroblogg). Detta är något som jag tror kommer bli vanligare och vanligare.
  3. Sälja egna produkter! Detta kan vara något för dig som är e-handlare där bloggen hjälper dig att sälja men det kan också vara så att en bloggare skapar unik och värdefull information som går att sälja, rapporter eller insikter.
  4. Sälja länkar! Detta exempel borde nog ligga under sälja annonser men eftersom jag har en del SEO-kunskaper vill jag ändå lyfta fram detta som en separat del. Efterhand som weben blir mer och mer kommersialiserad och sökmotor blir viktigare och viktigare så försöker fler och fler manipulera sin sökmotorranking. Det man då gör är att man köper länkar av bloggare, inte i syfte att få trafik från den utan i syfte att manipulera sin egna träffbild. Här finns det nog en hel del pengar att göra de kommande två åren tror jag. Dock kräver det kanske att man har flera bra bloggar. Nackdelen är att detta är ett brott mot Google webmaster Guidelines och straffet från Google om man gör detta, kan bli drakoniskt. Man kan bli utkastad ur Googles index. Ovanligt men det händer oftare och oftare. Nedan ser ni ett exempel från ett företag som heter Ciao.se som köpt mycket annonser i den svenska bloggosfären, i syfte att manipulera sin egna träffbild i Google. Trafiken de får är bara en bonus.
  5. Ciao.se
Ciao.se

För att lyckas tjäna pengar genom bloggande!

Sättet att få in pengar är flera. Det kan finnas aspekter jag missat förutom de jag nämner(skriv gärna till dem i kommentarsfältet) men jag tror det finns en gemensam faktor för att ta dig fram till punkten där du kan tjäna pengar genom bloggande. Denna faktor är att du måste bygga en flock(stam, samhälle, trupp, fans) till din blogg. Andra människor som blir engagerade av dig, hjälper dig(du hjälper dem) bär ditt budskap och innehåll till andra. Desto större flock du har till din blogg, desto större intäktspotential har du.

Bra exempel på detta hittar du hos TkJ. Han har ca 8000 RSS-prenumeranter, många som följer honom via Twitter och en Facebook sida. Kollar ni kommentarerna ser ni att folk är engagerade och länkar. Allt detta är tecken på den flocken TkJ har. TkJ är också en av de bloggare i Sverige som tjänar mest.

Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.seHur tjänar du pengar på att titta på tv? - Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här. Ställ gärna frågor på Twitter om det är något ni undrar över när det gäller att tjäna pengar på att blogga.

Relevanta länkar från bloggkollektivet

Softtype om att tjäna pengar på Bloggy

TkJ om att tjäna pengar