Tips för att julhandla säkert via internet! - Mjukvara.seJulhandeln börjar ta fart på allvar och det blir allt mer populärt att handla sina julklappar via internet, något som är smidigare och ofta billigare. Vi ger dig tips för hur du handlar säkert via internet.
Att handla på internet har blivit oerhört populärt och brukar medföra att priserna är något billigare än i butikerna. Det förväntas att e-handeln kommer att vara större och omsätta mer pengar än någonsin då julhandlarna letar de bästa priserna på sina julklappar. Kriminella ser sin chans mitt i den febrila julhandeln och har börjat skicka ut massvis med spam som lockar användarna med extremt låga priser på väldigt populära produkter.
Antivirusföretaget Norton har observerat en oerhörd variation bland spam e-posten, bland annat förekommer spam som erbjuder billiga ”falska märkesklockor”, hälsovårdsprodukter och gratis presentkort. De flesta meddelande uppmanar köparna till att köpa produkterna så fort som möjligt då de uppger att de tar slut fort eller att de enbart har ett litet parti i lager. Spammen innehåller länkar som de vill att köparna ska använda för att beställa hem produkterna, dessa länkar skickar ofta användarna till helt fel webbplatser där kriminella försöker komma över privatinformation som kan generera pengar.
[ad#Google Blogg]
Det finns dock enkla sätt för dig att undvika fällorna som gillras för att komma åt dina pengar. Norton rekommenderar följande tre handfasta tips:

  • Om du får e-post som erbjuder populära produkter till allt för låga priser bör du vara vaksam, då är det med allra största sannolikhet spam. Andra kännetecken är grammatiska- och stavfel. Så var vaksam och alert, ta bort sådana e-poster direkt.
  • Om du ska handla via en webbplats kan du enkelt kontrollera att webbplatsen är säker att handla på genom att leta efter symboler som verifierar den som en godkänd e-handelsplats. En sådan symbol är VeriSign Trusted Seal.
  • Använd bra antivirusprogram som söker av webbplatserna du besöker kontinuerligt, på så sätt ökar chanserna att upptäcka falska webbplatser mycket mer.

Källa:
Källa 1