Så väljer du rätt bland alla smarta gräsklippare

Så väljer du rätt bland alla smarta gräsklippare

Det finns knappast något som är bättre än doften av nyklippt gräs. Dock tar det både tid och energi att hålla en gräsmatta i trim. Om du investerar i en smart gräsklippare kommer du få mer tid över till annat. Idag finns det en uppsjö av modeller som passar till gräsmattor i alla storlekar. De är dessutom ganska enkla att ställa in. Många går även styra med en app så du kan klippa gräset även fast du inte är hemma.

Utvecklingen av robotgräsklippare har gått snabbt framåt

Dagens robotgräsklippare är mycket intelligenta och har flera användbara funktioner. Ett exempel är modellen Sileno som kan klippa i alla väder. Det spelar ingen roll om det regnar eller är strålande solsken. Denna robotgräsklippare är också otroligt tyst samtidigt som den är precis och kan klippa i trånga utrymmen. Du kan alltså anpassa den helt efter din egna trädgård.

Välj en smart gräsklippare som passar din gräsmatta

När du ska köpa en robotgräsklippare måste du först ta reda på hur stor din trädgård är. Om du har en väldigt stor trädgård måste du ha en modell med kraftigare batteri och längre batteritid. Även utformningen av din trädgård spelar stor roll. Har du mycket träd, rabatter och prydnader kommer gräsklipparen dra mer batteri. Det kräver mer än att bara klippa en enkel gräsmatta.

De flesta modeller använder ett uppladdningsbart batteri. Batteritiden varierar väldigt mycket och kan vara allt från cirka en halvtimme upp till flera timmar. Du får också räkna med att det tar minst en halvtimme att ladda upp batteriet mellan varje användning.

Hur mycket kostar en bra robotgräsklippare?

Du får räkna med att en robotgräsklippare är en ganska kostsam investering vid inköpstillfället. De flesta tycker dock att det är en investering som lönar sig i längden. Det viktigaste är att du väljer en modell som har kapacitet att klara av din trädgård. Räkna med att betala minst 6000 kronor för en bra modell med lång hållbarhet.

Om du vill ha en robotgräsklippare med många funktioner får du också räkna med att priset går upp. Det kan till exempel handla om inställningarna. En bättre modell kan fokusera på enskilda områden i trädgården om du programmerar den till detta. Det är väldigt användbart när gräsklipparen ska klippa på en större yta. Har du en backig trädgård måste du ha en modell med lite större hjul som klarar detta utan problem.

Välj en modell som kan klippa i regn

I Sverige kan vi ha väldigt regniga somrar. Därför är det alltid bra att ha en robotgräsklippare som klarar av att klippa i regnet. Dock får du räkna med att du måste torka av bladen efter användning. Det finns även modeller som kan klippa i lättare skurar men som åker tillbaka till laddningsstationen om det börjar regna rejält.

För att hitta rätt gräsklippare måste du först förstå dina behov och hur din gräsmatta är utformad. Sedan kan du börja jämföra olika modeller och se vilken som är den bästa matchningen på marknaden.