Sommarfirare måltavlor för Cyberkriminella! - Mjukvara.seAntivirus företaget BitDefender har nyligen upptäckt en rad olika bluffar direkt riktade mot sommarfirare som ska boka biljetter för resor, sportevenemang och musikfestivaler. De förutspår att den största mängden spam, sommaren 2011, kommer att vara riktad mot just de här händelserna. Dessutom menar de att försäljningen av falska biljetter till evenemang kommer att öka betydligt i sommar.
De instanser av bluffar som BitDefender har identifierat är ”Plan a vacation in sunny Virginia Beach”, ”69 euro x settimana in Turchia, Spagna, Sardegna, Sicilia!”, ”Confirm your ticket” och ”Order payment verification”. För de människor som nyligen bokat biljetter eller undersöker semesteraktiviteter dubblas mottagligheten för dessa e-post. Öppnas e-posten laddas det automatiskt ner virus och trojaner på din dator, och dessutom innehåller e-posten länkar som leder dig till webbplatser som är utvecklade för att komma åt din finansiella information.
[ad#Google Blogg]
BitDefender har övervakat en ny typ av bluff som har en stark tillväxt just nu, ”offret” blir uppringt av en falsk resebyrå som erbjuder ”offret” att delta i en tävling där man kan vinna biljetter till Disneyland. När operatören väl har fått ”offret” att vilja delta i tävlingen ombeds den samma att gå in på en webbplats där man ska fylla i ett formulär för att delta i tävlingen. I själva verket används formuläret för att komma över din finansiella information.
Några tips för hur du undviker att falla i fällorna i sommar:

  • Använd dig bara av webbplatser som du använt/ känt till tidigare och som du vet är legitima.
  • Efterforska lite om biljettjänsten och se vad andra säger om den innan du köper din biljett.
  • Kontakta deras kundtjänst och ställa specifika frågor som vad arenan för evenemanget heter och hur man bokar numrerade platser.
  • Håll dig uppdaterad om den senaste spam och säkerhetsinformationen i sommar.

Det hela handlar helt enkelt om att ehandla säkert.
Källa 1