Ytterligare 10 applikationer tagna från Android Market! - Mjukvara.seYtterligare 10 applikationer innehållandes en ny version av malware har blivit tagna från Googles officiella Android Market. Det var en assisterande professor vid NC State University, USA, som hittade den nya typen av malware när han undersökte marknaden.
Den nya versionen av malware beter sig precis som tidigare versioner som parasiter på redan befintliga legitima applikationer. Med andra ord de laddas in i nya versioner av legitima applikationer som sedan laddas ned av användarna i god tro av att de har koll på sina applikationer. Därefteer börjar malwaret samla information om användaren. Den ligger i bakgrunden och övervakar telefonen och användaren kommer inte att upptäcka den såvida denne inte letar efter den.
[ad#Google Blogg]
Malwaret skickar sedan informationen till en server där skaparna bakom det kan utnyttja informationen i kommande spamutskick. Malwaret har fått namnet Plankton och är nytt i den mening att den inte utnyttjar säkerhetsproblem i root i Android utan den möjliggör att skaparna kan styra malwaret på distans, så att de kan välja vila säkerhetsproblem de ska utnyttja. Dessutom ska det kunna plocka upp användarens användarkonton i olika tjänster.
Källa 1