Säkrare dator för nybörjare - Antispyware - Mjukvara.seSpyware är precis vad namnet antyder. En programvara som spionerar på dig men den kan också förslava din dator. Precis som spioner agerar de i det fördolda. Det kan vara mycket svårt att veta om din dator är förslavad eller om någon tittar på vad du gör.
För att skydda dig mot detta använder du ett antispyware. Ett sorts SÄPO för din dator helt enkelt. Antispyware skyddar på ett lite annat sätt än antivirus. Vanligtvis förstör virus din dator medan spyware och adware spionerar och stjäl information eller ger dig en massa reklam. Tillsammans med antivirus och brandvägg är antispyware stommen i allt datorskydd. De tre bildar en enhet som är det huvudsakliga skyddet för en dator.
De flesta antispyware program skyddar också mot adware(planterade annonsprogram på din dator).  Spyware spionerar efter information t ex lösenord eller kontokortsnummer. Istället för att försöka tömma din dator på information fungerar Adware på det sättet att de trycker istället på dig reklam. Jag behandlar de bägge som en enhet här i texten eftersom programmen som skyddar dig oftast är desamma.
Det finns en rad bra program för att ta bort spyware från din dator. Jag skall tipsa om några bra antispyware program. Om man absolut inte vill betala en krona för programmen så rekommenderar jag att man har både Ad-aware pch Spybot .  Spywareskydd kan man faktiskt nästan helt klara sig på de gratis varianterna, om man har flera av dem. Men använder man nätet mycket, är på lite mer osäkra sidor och liknande så finns det skäl att överväga betalvarianterna. Om barn använder datorn kan det också finnas skäl att ha betalvarianter – exempelvis Ad-aware Plus har realtidsskydd i betalvarianten.
Med risk för att låta tjatig är det väldigt viktigt att dina säkerhetsprogramvaror är uppdaterade annars är de faktiskt värdelösa. Din antispyware är inte bättre än senaste uppdateringen. Uppdatering överskuggar alla andra aktiviteter. Det är det bästa du kan göra för att hålla din dator frisk.