Redict är en svenskutvecklad webtjänst där användarna tillsammans skapar prognoser över prisutvecklingen på den svenska lokala bostadsmarknaden. De flesta har ju en hälsosam skepticism mot experter och deras framtidsprognoser och Redict är ett alternativ till experten.
Tanken är att om många människor gör prognoser så får man den bästa skattningen av framtiden. Crowdsourcad prognosticering skulle nog en internetexpert kalla det. Gemensam spådom är ett uttryck som är lättare att förstå. Hur gör man detta tillsammans då?
Man kan förklara det enkelt genom att man gör ”vad”. Precis som man gör när man spelar på hästar. Man gör ett vad på vilken häst som skall vinna. Inom hästsport finns odds. När många människor slår vad räknar man ut ett odds. Redict fungerar på samma sätt fast det är inte hästar som springer utan fastighetspriser.
Inte helt självklart så låt oss bli lite detaljerade. När du anmäler dig på Redict så får du en fiktiv portfölj med ”pengar”. Nedan ser ni en bild på min ”portfölj”
Prognosticera bostadpriser tillsammans! - Mjukvara.se
Jag har varit medlem ett tag och gjort några ”vad” Min ”portfölj” har gått bra. Jag anmälde mig kring jul och varit positiv till den lokala fastighetsmarknaden. Det har ökat värdet av min portfölj eftersom de ”vad” jag gjort visat sig vara på väg åt det hållet jag gissat. Vaden är ännu inte färdiga, dvs om vi skall fortsätta liknelsen med hästarna, de har inte sprungit färdigt ännu. Det man dock kan se är att eftersom hästarna springer åt rätt håll så att säga, ökar värdet på min portfölj.
Jag gick idag in i ett nytt ”vad” Jag tror på ökade priser på Östermalm fram till juni. Står priset över 48600 SEK per kvadratmeter i Juni kommer jag göra ett rätt vad och värdet på min portfölj ökar. Nedan har ni en bild på ”affären” Den blåa stapeln är när jag ”köper” Jag är alltså rätt ensam om att vara positiv
Prognosticera bostadpriser tillsammans! - Mjukvara.se
Om nu fler börjar tro som jag, på stigande fastighetspriser på Östermalm, då kommer det ”fiktiva” priset att börja stiga och värdet på mitt ”vad” att stiga. Om priset stiger till högre nivåer än vad jag tror, då kan jag välja att avveckla mitt vad. Ta hem vinsten så att säga.
För er som har lite finansiella kunskaper så ser ni att det är här man finner prognosverktyget. Om användarna upplever att priset är för lågt. Då kommer de att satsa på vadet: ”Priset går upp” efterhand som priset stiger kommer användarna att avveckla sin vad och prisstegningen avtar. Då finner man till slut ett ett pris som befinner sig i jämvikt, just nu kan tilläggas. Det är detta pris som är framtidsförutsägelsen. Vad många människor tror är det framtida priset.
Eftersom jag har en finansiell bakgrund tyckte jag detta var skojigt. Att försöka förutsäga saker och få rätt. En egotripp är det. Det är ju ändå i tävlan med andra. Man märker dock att tjänsten är ny. Allt fungerar men den är lite omständig att använda. Antalet användare är också få men förhoppningsvis blir de lite fler med denna artikeln.
Jag tycker också ni skall prenumera på Mjukvara.se här eftersom jag kommer publicera en intervju med grundarna senare i veckan och uppdateringar kring min ”portfölj”