Såhär mycket kostar datorvirusen i Sverige! - Mjukvara.seUnder hösten släppte ConsumerReports.org om kostnaden i USA för datorvirus. De estimerar att datorvirus kostar amerikanska konsumenter ca 4,3 Miljarder USD per år och att ca 1 miljoner datorer bytas ut pga datorvirus, scams och spyware.
Översätter man detta till Sverige innebär det att svenska konsumenter drabbas av kostnader på ca 130 MSEK och ca 30000 datorer kasseras pga datorvirus varje år i Sverige. Det låter kanske inte så mycket men om man jämför med den lilla platsen jag kommer ifrån i Skåne, Åstorp där finns det antagligen bara 10000 datorer hemma hos alla kommuninvånarna(det bor ca 14500 invånare i hela komunen) 130 MSEK motsvarar och hela budgeten för hälso och omsorgsnämden för Åstorps kommun, dvs all barnomsorg, äldrevård och en del annat i hela kommunen.
Utan att ha bevis för det tror jag den egentliga summan är mycket större. Kostnaden i tid och frustation hos konsumeter ingår knappast i dessa siffror. Inte heller dokument och digitala foton som försvinner för alltid.
Därför bör du skydda din dator. Mjukvara.se hjälper dig att välja både vanliga antivirusprogram och gratis antivirusprogram. Du kan även konsultera TKJ i ämnet antivirus.