En grupp regeringsvänliga hackare tog över en av oppositionens hashtags på Twitter. Med hjälp av så kallade ”bots”(förutbestämda script), publicerade de upp till tio inlägg per sekund. Vilket resulterade i att hasthagens flöde svämmade över av regeringsvänliga slagord. De ”bots” som användes för att ta över flödet, tros vara en blandning av kapade Twitter-konton samt konton skapade enbart för det här syftet.
Politisk smutskastning i Ryssland via Twitter. - Mjukvara.se
Det mycket uppmärksammade valet i Ryssland har lett till några av de största protesterna i landet på senare tid. Hastagen #триумфалtная användes av oppositionen för att utbyta information och koordinera protester. Valet av hashtag speglar namnet på det torg där mängder av protesterande människor har samlats.
Twitter har nyligen använts av frihetsprotesterna i mellanöstern och Afrika, för att koordinera protester och utbyta information. Twitter har hjälpt människorna i de länderna sluta sig samman för att stå enade mot förtryck och maktmissbruk. Nu används Twitter för att förtrycka och förödmjuka oppositionella människor. Personer i opposition har inte mycket att komma med i Ryssland. Det är i nästintill en enpartistat som gärna förföljer oppositionella.
Twitter och andra sociala medier kan med andra ord användas av båda lägren. Vi har nu sett både goda och mindre bra effekter av detta.
Källa 1