En av de aktivaste trenderna på nätet är att man flyttar ut programvara som vi vanligtvis kör lokalt på våra datorer, till att köras på en server och i vår webbläsare. Ett gott exempel på detta är ordbehandlare!
Nya tekniska lösningar har gjort det möjligt att skapa än mer dynamiska webbsidor. Du kanske har hört talas om Ajax, som står för ”Asynchronous JavaScript and XML”. Det är en teknik som gör det möjligt för en webbsida att skicka och ta emot data från servern, utan att ladda om hela sidan. Tillsammans med JavaScript, som är ett skriptspråk för att bygga funktioner och små program i webbsidor, och CSS för att designa det, kan man numera skapa webbapplikationer som fungerar riktigt bra. Du kanske har sett sajter där du kan dra runt fönster, se hur ändringar sker i texter och bilder, och så vidare – ofta har man använt sig av Ajax. Bland de mer intressanta lösningarna finns hela ordbehandlare, som kan ersätta ditt vanliga Word.
En stor fördel med webbapplikationer är att du kan köra dem i de allra flesta vanliga webbläsare. Det enda du behöver är en dator med tillgång till Internet, och sedan kommer du åt ditt verktyg. Du är med andra ord inte låst vid din egen dator, och du behöver inte heller hålla reda på dina filer med hjälp av USB-minnen eller andra lagringsenheter. Filerna sparas istället på servern. Givetvis är det här inte alltid det ultimata när det gäller affärshemligheter, men för andra dokument är det väldigt smidigt.
Här nedan har vi tagit en titt på tre stycken alternativ. Samtliga är gratis att använda, och du behöver bara registrera dig lite snabbt för att komma igång med verktygen.
Google Docs
Googledoc
Google ligger knappast på latsidan när det gäller att utveckla nya tjänster. Bland de senaste projekten är Google Docs & Spreedsheets som är en ordbehandlare och ett kalkylprogram som körs direkt i din webbläsare. Gränssnittet är enkelt och programmet är lätt att komma igång med. Dokumenten lagras smidigt på Googles server, men du kan naturligtvis även spara ner dem på hårddisken genom att exportera dem till bland annat textformat, HTML, Word- eller OpenOffice-format.
Thinkfree
Thinkfree
Till skillnad mot de flesta konkurrenter har Thinkfree funnits på nätet i flera år. Därför har tjänsten naturligtvis ett ganska stort försprång när det gäller finesser. Förutom att hantera ordbehandling och kalylark går det också att göra presentationer som du kan spara i PowerPoint-format. Som registrerad medlem får du 1 GB utrymme att lagra dina filer på. Verktygen finns i olika versioner beroende på hur snabb uppkoppling du har. Thinkfree kräver Java för avancerat läge.
Zoho
Zoho
Det finns många olika verktyg att välja på hos Zoho, varav en är ordbehandlaren. Gränssnittet är relativt enkelt att sätta sig in i, och det fungerar snabbt och smidigt. Till vänster av skärmen finns en lista över alla dokumenten, något som en fördel när du växlar mellan flera texter. Alla nödvändiga funktioner finns tillgängliga och du kan lätt exportera till en rad olika vanliga format. Zoho är lätt att komma igång med och fungerar smidigt.
Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.seOrdbehandling på nätet! - Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här