Med webbverktyget Zamzar kan du konvertera filer från många olika filformat till många andra olika filformat. Mjukvara.se visar dig hur!
zamzarData i form av dokument, bilder, filmer och ljud/musik lagras i olika filformat. Ett format är ett sätt att lagra informationen i, och under alla år som gått har det kommit fram mängder av olika format. Nya datorsystem, programvaror och operativsystem har inneburit att vi idag sitter med hundratals olika sätt att exempelvis lagra bilder på. Och vi använder fortfarande flera av dem, eftersom de har sina olika fördelar. Bilder lagrar vi i Jpeg när det handlar om fotografier som ska få små filstorlekar, Tiff om vi inte vill förlora någon kvalitet men när filstorleken inte spelar någon roll, Gif när det är en illustration för webben, och så vidare. Samma sak gäller för musik, ljud, video och dokument. Dokument har utvecklats med nya format för varje gång det kommer en ny version av Word, eftersom det innebär nya finesser som tidigare dokumentformat inte har stöd för.
Alla filformat innebär naturligtvis lite problem, eftersom det inte är alltid vi kan läsa ett specifikt format. Ibland sitter vi vid en dator där vi inte kan öppna videofilmer i 3pg-format (som mobiltelefoner ofta lagrar i) utan behöver konvertera det till Avi. Om du någon gång försökt hitta små verktyg för att genomföra dessa konverteringar vet du att det inte är det lättaste, i alla fall inte om man är ute efter gratisprogram.
Det är här Zamzar kommer in i bilden. Webbverktyget är helt gratis och suveränt enkelt att använda. Du väljer en fil som du vill konvertera – antingen en fil som du har på hårddisken, eller en webbadress till den – samt till vilket format du vill konvertera. Därefter fyller du i din e-postadress och klickar på Convert. När filen har laddats upp och konverterats kommer du att få ett e-post där du hittar en länk varifrån du kan ladda ner den nya filen. Enkelt och lätt!
Steg för steg guide för att snabbkonvertera en fil med Zamzar:
Steg 1. Gå in på www.zamzar.com och klicka Bläddra för att leta upp filen du vill konvertera. Den läggs i en lista under Step-rutan. Du kan således ladda upp flera filer för konvertering. Välj sedan formatet du vill konvertera till under Step 2, samt fyll i din e-postadress.

zamar1

Steg 2. När du klickar på Convert kommer filerna att laddas upp till Zamzar. I skrivande stund går det att skicka upp max 100 MB data, vilket dock bör räcka för de allra flesta ändamål. När uppladdningen är klar är det bara att vänta på ditt e-post.
zamar2Steg 3. Öppna din e-post och leta efter ett brev från Zamzar. I detta hittar du en länk till en nerladdningssida där du kan hämta dina konverterade filer. Klicka på Download för att spara ner en fil till hårddisken.
zamar3
Om du gillar denna blogposten så prenumera på Mjukvara.seKonvertera dina filer online! - Mjukvara.se . Om du är inne på Mikrobloggande följer ni mig på Twitter här