Allt fler skippar den fasta uppkopplingen och förlitar sig på mobilt bredband. Trenden går mot trådlös uppkoppling i vår smartphone, surfplatta och bärbara dator. Vi tittar på TVs playkanaler på bussen, vi arbetar var vi vill och alltid, alltid, alltid vill vi att det skall fungera utan hack. Mängden abonnemang som används för mobilt bredband kan räknas i miljoner, bara under det senaste året har mobila bredbandsabonnemang ökat med 100 000 nya kunder per månad det senaste året. Det blir naturligtvis fullt i luften och ibland toppar dålig täckning nyhetsrapporteringen, företrädesvis under semestertider då många surfsugna samlas på en och samma plats. Men är all dålig täckning, dålig täckning eller handlar det också om höga förväntningar, oinfriade löften från operatören och kapacitetsbrist i näten?
Det du bör tänka på när du väljer mobilt bredband är bland annat att inte binda dig i långa abonnemang utan att testa först. Om du är noggrann i din urvalsprocess kan maximera din upplevelse, här är ett par saker att titta närmare på:
1. Har operatören kapacitet i sitt nät för att ta hand om din trafik på den plats där du vill vara?
Jag skall ge ett exempel. Där jag bor är det stundtals mycket folk i rörelse. I rusningstid är svarstiderna långa och ibland får jag bara uppkoppling med EDGE hastighet. Andra stunder på dygnet har jag mycket snabb 3G uppkoppling. Var och när vill du surfa? Vilka krav har du på din uppkopplingshastighet?
2. Vill du vara mobil?
Har du favoritställen där du vill kunna arbeta, studera eller bara strösurfa, se till att testa ditt mobila bredband på de viktigaste platserna för dig. En bra utgångspunkt kan vara att besöka www.opensignalmaps.com som kartlägger alla världens basstationer.
3. Finns det en backup-plan?
De flesta operatörer har GSM/GPRS som backupnät till 3G. Finns det ingen 3G täckning ELLER när 3G nätets kapacitet inte räcker till blir du nedskickad till 2G näten, GSM och EDGE (detta gäller dock inte operatören Tre som istället har 3G frekvenser på två frekvensband och inte GSM). Vad händer på den plats du vill surfa om 3G nätets kapacitet inte räcker till, har operatören byggt ut täckning på andra band eller är det bara tomt?
I framtiden kommer fler operatörer kommer att erbjuda 3G på det tidigare GSM bandet som ett snabbare alternativ till GSM-surf. Om du vill veta mer om operatörens framtidsplaner så kontakta deras respektive kundtjänst. Redan 2013 kommer antalet frekvenser att öka vilket ger bättre kapacitet och inom EU sker ett målmedvetet arbeta för att frigöra mer utrymme i luften.
4. 4G då?
Jo 4G kommer att vara intressant, särskilt när det låga 4G bandet på 800 MHz kommer att tas i drift på allvar, då kommer 4G att erbjuda täckning som kan konkurrera med 3G nätet. 4G är ju ett helt digitalt nät, från grunden byggt för datatrafik och inte tal som 3G nätet. 4G kommer att erbjuda höga hastigheter för många av Sveriges innevånare.
Min erfarenhet är att det mycket sällan är så att det inte finns någon täckning alls för mobilt bredband även när många surfar. Det kan dock vara så att du får avsevärt längre väntetider eller långsammare uppkoppling än vad du tänkt, det är viktigt att du tar det i beaktan. Operatörerna vill gärna sätta likamed tecken mellan mobilt och fast bredband. Den som inser att det är en skillnad går mycket nöjdare genom livet.
Detta är en gästblogg av Ulf Sejmer på Induowireless.com